Морската пехота тества F35

Bloomberg с репортаж за теста

01.06.2015 | 13:10 Редактор: Виктория Крумова
Морската пехота тества F35

Питър Кук, Bloomberg: Близо до крайбрежието на Северна Каролина тестват изтребителя F35.

Още по темата

Майор Ричард Ръснок, пилот, US Marine Corps: Това е като конните надбягвания в Кентъки – и тук усещаш как самолетът иска да се засили, точно преди отпуснеш спирачките, иска да скочи от палубата.

Питър Кук, Bloomberg: Този стелт-изтребител пето поколение, построен от Lockheed Martin, от години е смятан за бъдещето на американската бойна авиация. Пентагонът планира да закупи 2400 на стойност близо $400 милиарда. Флотът, Bоенновъздушните сили  и Mорската пехота получават собствена версия.

Но въпреки че надвишава бюджета със $160 милиарда и изостава със 7 години, F35 тепърва ще лети в битка.

Тази седмица пилоти от морската пехота ще летят от самолетоносача USS Wasp и ще се опитат да покажат, че бъдещето вече е тук, а F-35 най-после е готов за действие.

Майор Майкъл Рунтри, пилот, US Marine Corps: Наблюдавал съм почти всяко излитане и кацане, освен когато летя аз. Гледката е невероятна.

Питър Кук, Bloomberg: За да се приземява вертикално или да излита от тази къса писта, версията на F35 за морската пехота е най-сложната от трите, както и първата, която влиза в битка. Генерал-лейтанант Джан Дейвис отговаря за авиацията на морската пехота.

Генерал-лейтанант Джан Дейвис: Сигурен съм, че са на прав път и че това ще е истински победител за САЩ и морската пехота.

Питър Кук, Bloomberg: Бойният статут за първия взвод F35 това лято ще отбележи огромна стъпка напред за програма, която остава под строго наблюдение. Миналия месец одитори от Конгреса заключиха, че „много лошата надеждност на двигателя би могла да е заплаха за хода на F35“. И все пак дългогодишен критик казва, че вижда подобрение.

Сенатор Джон Макейн: Ако трябваше да започна всичко отначало, очевидно не бих одобрил подобна оръжейна система и цената й. Но на етапа, на който се намира, трябва да продължим работата си.

Питър Кук, Bloomberg: На самолетоносача морските пехотинци се надяват да покажат на света, че това са добре похарчени пари.

Майор Майкъл Рунтри, пилот, US Marine Corps: Аз съм данъкоплатец и ще Ви кажа, че ме е грижа за данъците ми и не мисля, че те трябва да бъдат похарчени  за този самолет.