fallback

Слънчеви платна за космически пътешествия

Bloomberg с репортаж за разработването на соларни платна, които превръщат научната фантастика във факт

29.05.2015 | 14:14 Автор: Виктория Крумова

Рами Иносенсио, Bloomberg: Силата на вятъра за околосветски пътешествия. Преди векове съдове точно като този в Ню Йорк били водещи в корабоплаването. Но в епохата на технологиите използваме тези платна високо в космоса с помощта на слънчевата енергия, за да задвижваме космически полети.

Изстрелване на ракетата Atlas V. 20 май, Кейп Канаверъл. В полезния си товар носи това леко платно - супертънко, суперлеко, с отразяващо фолио от Mylor – платното, което улавя слънцето.

Лес Джонсън, технически съветник, НАСА: Ако силата на слънчевата светлина е постоянна…

Рами Иносенсио, Bloomberg: Лес Джонсън от НАСА е специалист по соларни платна в Центъра за космически полети “Маршал” в Хъндсвил, Алабама. Той обяснява, че светлината избутва.

Лес Джонсън, технически съветник, НАСА: Това е много малко избутване в рамките на няколко грама върху футболно игрище. Но когато човек е в космоса, ако сте на лек рефлектор със слънчева светлина върху него, ще се задвижи.

Рами Иносенсио, Bloomberg: Джонсън казва да мислим за слънчевата енергия като за малки сачми от въздушен пистолет, които изтласкват платното през космоса.

Можем да се движим по-бързо от всяка ракета, създавана някога от човека. До Плутон, например.

Лес Джонсън, технически съветник, НАСА: Да кажем за 2-3 години, а не за 7-11 години, в зависимост от размера на платното.

Джони Карсън: Какво ще прави това?

Карл Сейгън: Отвежда ви там, където искате. Мисия, която обсъждаме, е среща с Халеевата комета.

Джони Карсън: Защо искате да правите такова нещо?

Рами Иносенсио, Bloomberg: Карл Сейгън сподели идеята с обществото в шоуто на Джони Карсън през 1976г., но на практика човечеството експериментира от пет години със соларни платна.

Още по темата

Първото, което полетя, беше японското „Икар“ през 2010г. за около 16 милиона долара. НАСА инвестира 25 милиона за последните 20 години, като пусна в орбита соларно платно, за да докаже приложение в космоса също през 2010г. Миналата зима НАСА се опита да продължи със Sunjammer, но тази мисия трябваше да бъде прекратена. Успехът на Lightsail този месец е добра новина. Джонсън е развълнуван по две причини.

Лес Джонсън, технически съветник, НАСА: Рано или късно ще ни позволи да стигнем до звездите. Освен това, мисля, че ни позволява да прекъснем връзката със Земята и да не се притесняваме, че трябва да носим всичко със себе си.

Рами Иносенсио, Bloomberg: Следвайки пътя на научната фантастика от „Междузвездни войни“ до „Стар Трек“, соларните платна бързо се превръщат в научен факт и могат да ни пренесат през Слънчевата система в следващите 100 години.

 

fallback
Още от Техно
fallback