fallback

Домашните батерии на Tesla

Коментар на Емили Чанг за телевизия Bloomberg от Сан Франциско

22.05.2015 | 16:34 Автор: Георги Стоянов

Това е интересно, но може би се поизгуби в целия този шум около тези батерии преди няколко седмици. Дори собствената компания на Елън Мъск - Solar City, те неизглежда, че са напълно готови за пазара, така ли е?

Емили Чанг: Точно така. Доста интересно е Бети. Мъск казва, че търсенето за тези батерии досега е, цитирам, „избило рибата”.

Големият въпрос обаче е защо? Защото ако погледнете детайлите, ако прочетете ситния шрифт, в покупката на тези батерии все още няма особен финансов смисъл и дори собствената му компания Solarcity, на която той е председател, все още не е готова да предложи нито един от моделите.

Още по темата

Така че големият въпрос е дали и кога ще има финансов смисъл да купите подобна батерия, ако покривът на къщата ви, разбира се, е покрит със слънчеви панели.

Разговаряхме с изпълнителния директор и съосновател на Solarcity – Линдън Райв.

Разговарях с него за това, кога клиентите ще имат интерес и ще са готови да купят тези батерии.

Мъск постигна огромен успех - такъв, на който само Елън Мъск е способен - като убеди хората, че да притежават една от тези батерии е всъщност стил на живот, дори и те да нямат нужда от нея.

Отгоре на това собствениците на жилища със соларни панели всъщност не се нуждаят наистина от такава батерия, защото тук в САЩ те се ползват от опцията да продават излишната си слънчева енергия на електроразпределителните дружества. Така че защо да искат да се откажат от тази опция?

Емили Чанг: Интересното нещо Бети е, че компаниите за комунални услуги започват да се усещат и да предлагат програми, които еволюират и позволят на клиентите си да продават излишното си електричество обратно на мрежата.

Solarcity пък предлага на клиентите си нов пакет от услуги извън мрежата на места като Хаваите, където цената на електричеството е 3 пъти по-висока от средната за Съединените щати.

Въпросът обаче е, как тези пакети ще проработят? Може би ще включват соларни панели на покрива плюс батерията, просто незнаем.

Всичко, което знаем за момента, е, че засега тези батерии все още не са достатъчно изгодни от финансова гледна точка.

Всъщност подобна батерия може да издържи само една прахосмукачка, а това не е особено много.

 

fallback
Още от Техно
fallback