fallback

Електроенергия от пясък и слънце

Инсталацията на Magaldi CSP STEM може да захрани с електричество малък италиански град

21.05.2015 | 15:46 Автор: Георги Стоянов

Слънце и пясък. Ключови елементи, които обикновено асоциираме с почивка на плажа. Тази италианска компания обаче има други идеи. Енергия.

"С вятърните турбини добивате енергия, само когато е ветровито, със слънчевите панели, само когато е слънчево. Тази технология обаче концентрира енергията в приемник и я предоставя за използване, когато няма слънце", казва Марио Магалди, основател на Magaldi CSP STEM.

Още по темата

Тя работи точно както слънчевите панели, освен че тази технология има допълнителното предимство да може да пести енергията в пясъка, докато е тъмно.

Енергия от слънцето се съхранява в приемник. Приемникът съдържа пясък, който се нагрява до висока температура, заради отделя пара, позволяваща задвижването на турбина.

И дори, когато слънцето е зад хоризонта, пясъкът остава достатъчно горещ, за да произвежда електричество още 6 часа.

"В приемника имаме около 270 тона пясък. Така че когато слънцето залезе, пясъкът продължава да отделя пара още 6 часа заради термалната енергия, която сме акумулирали", уточнява Матео Мауро, инженер на Magaldi CSP STEM

Дизайнерът казва, че инсталацията може да произведе достатъчно енергия за захранването на малък град.

Компанията Magaldi е вложила в проекта 5 милиона евро. Работата все още е на ранен етап и производството на електроенергия не се предвижда да започне до късното лято на 2015.

Но след като Италия произвежда повече слънчева енергия, от която и да е страна в Европа, а поръчките от клиенти прииждат от цял свят, инвестицията може лесно да се окаже печеливша.

 

fallback
Още от Техно
fallback