fallback

Основателят на Wikipedia съди NSA заради неприкосновеността на личните данни

Интервю на Джими Уелс, основател на Wikipedia за телевизия Bloomberg от Тел Авив

19.05.2015 | 16:37 Автор: Георги Стоянов

Джими Уелс, основател на Wikipedia:

 

Това, което е интересно, е, че Google бива принуждаван със закон да цензурира линкове към вестници.

 

И според мен това е много опасен прецедент Google да бъде принуждаван на взема подобни решения.

Още по темата

Ако наистина ще цензурирате линкове към вестници, което е доста сериозно нещо, определено трябва да е намесен съдия и това е основният ми аргумент.

Като основател на Wikipedia вие съдите Агенцията за национална сигурност, NSA, за това, че са следили потребители на Wikipedia, очевидно не само потребители на Wikipedia, но ви сте завели дело именно заради потребителите на Wikipedia. Каква беше причината за това?

Джими Уелс: Нашата позиция е, че масовото следене на всички има смразяващ ефект върху свободата на словото.

Ние искаме хората да се чувстват комфортно да участват в Wikipedia, без да се притесняват, че най-различни правителства ще ги следят или че американското правителство ще ги следи и евентуално ще сподели тази информация с техните правителства по начини, които не са уместни.

Най-важното нещо за мен е, че трябва да проведем голям публичен дебат за това, точно какви са параметрите на следенето в интернет.

И мисля, че много от тези неща се случват без публичен дебат и е време това да се промени.

Съдебното дело срещу NSA ще промени ли нещата? Те ще продължават да правят тези неща така или иначе тайно…

Джими Уелс: Аз оптимист, че те ще се съобразят със закона, а за момента ние вярваме, че действията им нарушават не само съществуващите закони, тъй като те надхвърлят правомощията си, но също така според нас дадените им правомощия нарушават конституцията, така че ако Върховният съд вземе правилно решение, те ще бъдат принудени да спрат да правят това, което правят.

Все още нещата не са необратими.

Не смятате ли, че хората като цяло са доста нехайни за сигурността на личните си данни. Имам предвид, че те качват цялата си информация във Facebook, в Twitter в Instagram. Какво мислите?

Джими Уелс: Донякъде са и донякъде не са. Тези дни е общоприето да казваме, че на младите хора не им пука за неприкосновеността на личните им данни, тъй като и те качват в интернет всичко.

Но те също така използват Snapchat и Wickr и най-различни приложения, защото те също са загрижени за своята сигурност. Те разбират, че не всичко трябва да е публично.

fallback
Още от Техно
fallback