fallback

Кибер сигурността и защитата на личните данни

Коментар на Шон Хенри от Crowdstrike и Том Келерман от Trend Micro за телевизия Bloomberg от Сан Франциско

18.05.2015 | 15:17 Автор: Георги Стоянов

Какво ще кажете за коментара на Ким Дотком? И каква информация може Джулиън Асанж да има за Хилари Клинтън?

Шон Хенри, директор кибер сигурност на Crowdstrike:

Изглежда, че той казва, че Асанж е събрал информация, която не е публична. И определено изглежда така.

Мисля, че това затвърждава усещането, че вече не може да говорим за лични данни, когато става въпрос за електронни данни.

Още по темата

Когато хората съхраняват и прехвърлят тези данни по електронен път. При тези операции нямате сигурност.

Той говори за свободата в интернет и казва, че в интернет няма сигурност и хората не могат да разчита, че данните им са защитени.

За мен това е отказ от принципа за неприкосновеността на личните данни. Така че вероятно това е малко лицемерно, но мисля, че когато говорим за електронно съхраняване на данни, те никога няма да са сигурни, ние всички трябва да осъзнаем това.

Том изчакай, ние незнаем дали Джулиан Асанж въобще има някаква информация за Хилъри Клинтън. Но да, кажи какво мислиш?

Том Келерман, директор кибер сигурност на Trend Micro:

Мисля че иронията тук е, че се предполага, че САЩ имат монопол върху това да се държат като Big Brother в кибер пространството.

Има обаче многобройни правителствени агенции от други страни, както и хакерски групи, които имат капацитета да следят интернет трафика - на практика да следят всичко, което правим в интернет, както и нашите комуникации.

Най-малкото трябва да признаем факта, че без законодателството, гарантиращо кибер сигурността, от което наистина имаме нужда, ние никога няма може да гарантираме сигурността на личните данни в Америка от опитите на други страни да следят наши граждани, както и от криминални групи.

Шон, какво означава това за компании като Apple, Google, Facebook, Microsoft – компаниите, които изгубиха нашето доверие след разкритията на Едуард Сноудън?

Шон Хенри: Мисля, че тези компании определено приемат неприкосновеността на потребителите за ключов елемент, към който искат да се придържат стриктно - говоря за всичко, което съм видял през последната година – две.

Мисля, че това е процес, пряко свързан с растежа на много компании. Как да съхраняват и споделят данни, какво се случва, когато компании и правителства искат достъп до тези данни?

Това е процес, който търпи развитие. Това е област, в която хората нямат прекалено много опит и определено трябва да натрупаме такъв, защото данните, които се съхраняват, са много чувствителни и са от ключово значение за икономическата и националната ни сигурност.

Така че компаниите ще трябва да работят в тясно взаимодействие, за да гарантират, че спазват както законите, така и неприкосновеността на личните данни на клиентите си.

fallback
Още от Техно
fallback