Първият безпилотен камион, достигнал трето ниво на самоуправление

Камионът Inspiration е прототип, произвеждан от Freightliner.

15.05.2015 | 15:06 Редактор: Велко Каменов
Първият безпилотен камион, достигнал трето ниво на самоуправление
Първият безпилотен камион, достигнал трето ниво на самоуправление

От доста време се говори за безпилотните автомобили. Почти всяка седмица се постига някакъв нов рекорд или тест драйв, винаги с познатото предупреждение, че подобна технология е все още далеч от завършване. Първите безпилотни превозни средства обаче може да не са тези, с които ходите на работа. Вероятно е те да дойдат от индустрия, в която въпросите, свързани със сигурността и опазването на околната среда, изискват по-добро решение от това човешко същество да стои зад волана. Първият безпилотен автомобил всъщност няма да е автомобил, а камион. Това е камионът Inspiration, произвеждан от Freightliner– камион прототип, който вече законно кръстосва магистралите на Невада.

Камионът Inspiration използва комбинация от GPS система, радар и видео камери, за да достигне така нареченото трето ниво на самоуправление. Това означава, че камионът се самоуправлява, при подходящите условия. Шофьорът обаче трябва да остане на шофьорското място и да е в готовност да поеме контрола до около 20 секунди, ако се наложи.

Автопилотът се включва с натискането на един бутон, а ако шофьорът не реагира, когато трябва да се намеси в управлението на камиона, машината забавя скоростта сама.

Всяка година над 3 милиона камиона транспортират 9,2 милиарда тона товари  в САЩ.  Ако компютрите, които никога не се уморяват или разсейват, могат да поемат част от това бреме, шофьорите ще бъдат по-отпочинали и внимателни, когато има нужда да се намесят в управлението.  

Сам Гробърт, Bloomberg Businessweek