Офиси на Uber обискирани в Гуанджоу

Bloomberg с коментар за ситуацията с компанията за частни таксиметрови услуги Uber в Китай

04.05.2015 | 16:26 Редактор: Виктория Крумова
Офиси на Uber обискирани в Гуанджоу

Офиси на Uber обискирани в Гуанджоу

Кристин Ха, Bloomberg: Нахлуването се случи в края на миналата седмица. Съобщава се, че полицията е конфискувала мобилни телефони. Според официалните медии тук, Uber е заподозряна, че извършва нелегален бизнес в Китай, че не са оторизирани да предоставят услугите, които предоставят. Представител на полицията е съобщил на медията, че Uber не е конкретен обект и това е част от по-голяма акция срещу незаконни таксиметрови услуги. Ако си спомняте, през януари Транспортното министерство забрани частни автомобили да предлагат лицензирани таксиметрови услуги чрез мобилно приложение. Когато Bloomberg се свърза с тях, от Uber казаха, че работят съвместно с властите, но продължават да предлагат тези услуги на жителите на Гуанджоу.

В интерес на истината, аз използвах Uber в Пекин през уикенда и работеше чудесно, така че това все още не се е отразило на услугите в Китай. Самият шофьор не изглеждаше загрижен за нахлуването и каза, че търсенето на транспорт тук е толкова голямо, че ако Uber прекрати бизнеса си, той ще работи с друга подобна компания.

Още по темата

Имаше опасения, че Китай използва регулаторни причини, за да накаже някои от чуждестранните компании, които работят тук, за да даде шанс на местните компании да се конкурират. Наблюдавали сме подобни случаи срещу други чуждестранни компании, особено в сектора на автопроизводителите, но Uber беше изправена пред сериозни проблеми на други пазари. Тази година офисите им в Париж и Амстердам бяха обискирани от полицията, Uber е забранена в Португалия и в Германия и им предстои спиране в Индия след обвинения в изнасилване на клиентка от шофьор на Uber. Тук в Китай също сме виждали таксиметрови шофьори, които протестират в различни градове, както се случи и в Лондон. Предстои и проверка на двете най-големи такси-приложения тук на двата най-големи интернет гиганта Alibaba и Tensen. И двете работят и в областта на частните таксиметрови услуги и се твърди, че тази седмица са регистрирали 30 000 шофьори за услугата в Пекин. Имат за цел да покрият поне 60 града в Китай до края на годината, така че се задава голяма конкуренция. Стартираха в Шанхай през 2013 и вече функционират в 13 града. Мениджърът за разширяване в Китай каза, че бизнесът е надхвърлил и най-смелите им мечти, така че този пазар е прекалено голям за тях, за да го напуснат просто така. Наистина имат силен местен партньор Baidu, която купи миноритарен дял през декември, така че ще видим дали това ще им помогне.