Сивият пазар на часовници Apple в Хонконг

Bloomberg с репортаж за сивия пазар на часовници Apple в Хонконг

04.05.2015 | 14:49 Редактор: Виктория Крумова
Сивият пазар на часовници Apple в Хонконг

Стивън Eнгъл, Bloomberg: Без значение на огромната надценка, Нана Хонг от Китай се запасява с часовници Apple от продавачи в този компютърен мол в Хонконг, за да ги раздаде като подаръци вкъщи.

Нана Хонг, клиент: Часовниците Apple са по-скъпи в Китай, освен това дори не можах да намеря никакви в Гуанджоу.

Кит Ших, магазин за електроника: Не очаквах тази лудост и не мислех, че ще бъде толкова продаван продукт. мисля, че хората купуват часовника Apple, защото има ограничени бройки.

Стивън Eнгъл, Bloomberg: Ще ви дам представа за цените на сивия пазар  тук, в Хонконг. Най-скъпият е продаден за 10 000 хонконгски долара или 1300 щатски долара, а обявената цена е 700 щатски долара, така че ако искате да платите почти двойно, можете отрано да купите часовник Apple в Хонконг.

Г-н Лау, клиент: Нов е, затова искам да пробвам. Но предполагам, че трябва да платя 2000 хонконгски долара повече от оригиналната цена.

Стивън Eнгъл, Bloomberg: Ако между 500 до 1300 щатски долара е прекалено много за вас, винаги можете да слезете до по-ниската задгранична версия от Шенджен, Китай. Не са нещо особено – по-скоро са телефони на китката ви. Имат сим-карта, която може да сложите вътре, и да говорите като стария Дик Трейси. Предлагат се в различни цветове. Най-хубавото е, че струват само 780 хонконгски долара или 100 щатски.

Въпреки това повечето клиенти тук категорично се фокусираха върху скъпия часовник на Apple. Доста напомня скалпиране, но в Хонконг това е напълно законно. Затова виждате много продавачи, наредени на тротоара. Те не продават часовници Apple, а всъщност ги купуват. След това ги продават на , които продават по-скъпо в Китай. Струва 5000 хонконгски долара – малко под 700 щатски, след това го продават на търговец на едро за повече.

Много хора, които купуват часовника на Apple, са го получили онлайн преди 24 април, когато беше пуснат на пазара, го препродават на вторичния пазар с печалба до 70%.

Още по темата

Кит Ших, магазин за електроника: Обикновено купувам около десет часовника Apple за препродажба и мога да продам около 15-16 часовника на ден. Не се притеснявам, че имам прекалено много стока. Винаги можем да ги продадем в Китай, където търсенето все още е високо и ще продължи да бъде такова.

Стивън Eнгъл, Bloomberg: Както Нана Хонг, която иска да намери още часовници Apple. Вече си е купила шест.

Жена, клиент: Стига да мога да ги намеря, парите не са проблем.