Нано технологии за лечението на рак

Коментар на Шон Дъглас, професор от Калифорнийския университет в Сан Франциско за телевизия Bloomberg

01.05.2015 | 17:26 Редактор: Георги Стоянов
Нано технологии за лечението на рак

Проблемът със сегашните лечения на рака е, че лекарствата са ужасни. Те ви разболяват.

Целта е да бъдат отровени раковите клетки, но тези лекарства евентуално отравят всички клетки, защото не могат да поразяват избирателно.

Как да създадем по-добри лекарства, за да лекуваме рак безопасно и ефективно и лечението да не влияе на живота на хората, толкова много?

Още по темата

Нано технологията може да звучи наистина плашещо, така че реших да събера тези две понятия нано и робот заедно.

Роботът е познато понятие. Хората имат идея, какво може да означава. Нано обаче е понятие, за което повечето хора не са се замисляли много.

Нано представлява една милиардна част от метъра. Идеята е да създаваме неща от наистина малки частици. Това означава нано. Просто нещо наистина малко.

Прототипът, който създадохме, е всъщност доста по-прост от това, което разбирате под робот.

Започваме от нещо като кутия или клетка, след което искаме тя да може да се отвори и това означава да вземем тази кутия и да и сложим панти.

Може да сложим лекарство вътре и да го държим изолирано от здравите клетки, докато не разпознаем ракова клетка.

При този конкретен прототип, който създадохме, имахме един решаващ момент, когато смесихме нашите нано роботи с различни ракови клетки.

Смесвахме ги и след това искахме да проверим дали може да се прицелим в един тип клетки, без да засегнем други в една и съща епруветка.

И това изглежда, че проработи. Това беше много  вълнуващ момент в лабораторията. Първо трябва да се убедите, че е възможно.

Начинът, по който се случват нещата в науката обаче, е не да убедите само себе си, а и останалата част от света.

Обикновено са нужни между 10 и 15 години от момента, когато имаме нещо, което работи наистина добре в лабораторията, до провеждането на клинични изследвания с пациенти.