fallback

Приложението на ракетни технологии в дизайна на високи токчета

Коментар на Доли Синг, изпълнителен директор на Thesis Couture

30.04.2015 | 16:59 Автор: Георги Стоянов

Харесвах високи обувки, откогато бях много млада. Когато пораснах обаче, започнах да ги харесвам по-малко.

Когато започнах да работя за SpaceX бях на 30 години и до момента, когато напуснах бях на 35. SpaceX заема 51 хиляди квадратни метра индустриална площ.

Безкрайни блестящо чисти, бели подове и когато се налага да вървите по тях всеки ден, връзката с вашите обувки става много интимна и лична.

В определен момент се оказах в позиция, при която имах два избора – или да нося по-ниски обувки, които изглеждат доста по-зле или да продължа да нося моите наистина страхотни обувки, което обаче щеше да деформира ходилата ми.

Това се превърна наистина в голям проблем в живота ми и аз реших да не се оплаквам и да направя нещо по въпроса.

В света на модата не мисля, че има хора, които се занимават с изследвания и развитие.  

Никой не се опитва да въведе иновации в индустрия за 40 милиарда долара годишно.

Така че ние наистина се опитахме да съберем един много разнороден екип, на който предоставихме възможността да създаде напълно нов дизайн.

Имаме астронавт, ракетен инженер, ортопед – хирург и моден дизайнер. Никога не е имало подобен екип в обувната индустрия. 

Начинът, по който са решили да създадат обувка на висок ток преди няколко века е като използват метална пластина, която е поставен под ъгъл, след което обувката се сглобява около нея.

Но като се замислим, какво може да направи сега, определено не е най-добрата идея да стоите на една метална пластинка цял ден.

От инженерна и дизайнерска гледна точка това е проблем на физиката. Това, което правим, е да използваме специални полимери вместо метални структури.

Предимствата на това да използвате полимер вместо метална пластина е в това, че при полимера може да контролирате твърдостта и гъвкавостта.

Това е пластмаса, която се използва в балистични ракети. Тя е изключително здрава.

Формата също е от значение - тя помага за равномерното разпределение на тежестта на тялото ви върху структурата.

И всичко, което виждате отстрани е материал, наречен TPU – термопластичен полиуретан – подобен на това, от което са направени автомобилните гуми.

Това е най-важното около нашия дизайн и всичко останало се върти около него. Мисля, че е наистина важно една обувка да е едновременно удобна и секси.

Мисля, че именно заблудата, че това са взаимно изключващи се понятия, е основният проблем.

Милиони жени от стотици години носят обувки с една и съща отживяла вътрешна архитектура.

И наистина трябва външна сила да промени  приоритетите, за да кажем - потребителите ще оценят това и ще разберат, че е важно, ако го създадем.

 

fallback
Още от Техно
fallback