fallback

Microsoft интегрира приложения, писани за Android или iOS

30.04.2015 | 10:04 Автор: Красимир Кирев

Майкрософт обяви намеренията си да улесни интегрирането на приложения, писани за Android или iOS, в своята операционна система. Така компанията иска да привлече повече потребители към своите телефони, както и да насърчи разработчиците на софтуер да създават продукти и за телефоните с операционна система Windows. Новината беше съобщена от ръководството на компанията на годишна конференция в Сан Франциско.

Майкрософт съобщава, че софтуерните разработчици ще могат да използват почти всички Java или C ++ кодове от телефоните с Андроид на Гугъл или iOS на Епъл, за да създават приложения за Windows 10.  Освен това софтуерът на Майрософт ще стане съвместим и с Objective C, основният език на програмиране на Apple.

Този ход представлява радикален завой в стратегията на най-голямата софтуерна компания в света, която все още доминира на пазара за персонални компютри, но е далеч от конкурентите си при таблетните и смартфоните. Причината е най-вече липсата на атрактивни за потребителите приложения.

Новите приложения ще бъдат на разположение само в онлайн магазина на Microsoft и автоматично ще използват услуги на компанията като търсачката или картата Bing, вместо продуктите на Гугъл.

"Наша мисия е да насърчим всеки човек на света, всяка компания на планетата, да постигнат повече. Windows 10 представя нова генерация операционна система, в която най-важното е мобилността на преживяванията, а не мобилността на устройството", заяви Сатя Надела, изп. директор на Microsoft.

 

Софтуерния гигант трябва да представи операционната система Windows 10 през лятото. Тя ще работи както на персонални компютри, така и на таблети и телефони. Новият интернет браузър, който заменя Internet Explorer ще се казва Microsoft Edge.

 

fallback
Още от Техно
fallback