fallback

Добре дошли в света на безжичното зареждане

Bloomberg с репортаж за компанията WiTricity, която разработва безжични зарядни устройства

14.04.2015 | 12:01 Автор: Виктория Крумова

Рами Иносенсио, Bloomberg: Добре дошли в света на безжичните зарядни устройства, където захранването се предава по въздуха. Скоро всички ще можем да се отървем от кабелите.

Никакви кабели - не става дума за магия, а за магнитен резонанс.

Алекс Грузен, главен изпълнителен директор, WiTricity: Всичко се случва тук.

Рами Иносенсио, Bloomberg: Алекс Грузер обяснява. Той е главен изпълнителен директор на WiTricity близо до Бостън, Масачузетс. Целта му е:

Алекс Грузен, главен изпълнителен директор, WiTricity: да се отървем от тези кабели. Разнасяме кабели, за да зареждаме телефоните си. Имаме и ужасни големи адаптери и дълги кабели за лаптопите си. Просто ще се отървем от тях.

Рами Иносенсио, Bloomberg: Кабелите ще бъдат заменени от магнитни намотки в устройствата. На цена само няколко долара, казва Грузен. Демо-предавателят и приемникът на WiTricity помагат на обяснението. Когато първата батерия свърши, се захранва втората. Няколко устройства могат да се зареждат по едно и също време толкова бързо, колкото и когато са включени. Колко безопасно е това?

Алекс Грузен, главен изпълнителен директор, WiTricity: Магнитните вълни изобщо не взаимодействат с човешкото тяло. Всъщност, има вероятност да получите по-голяма доза магнитни вълни, когато използвате сешоар.

Рами Иносенсио, Bloomberg: Може да го направя през главата, нали? Няма да се изпържа, нали?

Алекс Грузен, главен изпълнителен директор, WiTricity: Сигурен съм, че няма.

Морис Кеслър, главен технологичен директор, WiTricity

Това е безжично бюро. Има източник на енергия, вграден отдолу. Слагаме лаптопа и зареждащият индикатор се включва.

Инсталирахме източник в таблото, който е толкова прост, че можем да сложим телефона в таблото и той започва да се зарежда.

В тази система има предавателна намотка, която се намира в тази неподвижна глава. Поставя се на пода на гаража ви. Има приемна намотка, която се слага на долната страна на автомобила ви. Влизате в гаража…

Рами Иносенсио, Bloomberg: Стоите си там и той се включва. Всъщност Тойота цели да въведе един от първите безжично-зареждащи се потребителски продукти – автомобил, който ще излезе на пазара до 2016. Компанията е един от инвеститорите, включително тайванският технологичен гигант Foxconn, китайската компания за домакински уреди Haier и Intel.

Още по темата

Кумар Чинасвами, GM, Intel, отдел Безжично зареждане: Първата ни цел е бъдеще без кабели. Слагаме предавателя на място.

Рами Иносенсио, Bloomberg: Производителят на полупроводници казва, че ще тази година ще представи безжично зареждащо устройство, подобно на компютър. То ще бъде последвано от партньорства.

Още по темата

Кумар Чинасвами, GM, Intel, отдел Безжично зареждане: Например Marriott, Emirates Airlines, Hilton, които ще предлагат безжично зареждане в хотелите, на летищата.

Рами Иносенсио, Bloomberg: Всичко това води до големия въпрос на WiTricity – кога ще стане реалност.

Алекс Грузен, главен изпълнителен директор, WiTricity: Според мен в рамките на пет години. Цялата потребителска електроника ще използва безжично зареждане.

Рами Иносенсио, Bloomberg: А с разрастването на „Интернет на нещата“ навсякъде около нас, расте и нуждата всичко да се зарежда, а WiTricity може да се окаже отговорът с безжичната си енергия.

 

fallback
Още от Техно
fallback