BMW с нова система за предотвратяване на катастрофи

Репортаж на Сам Гробарт за телевизия Bloomberg от Мюнхен

08.04.2015 | 17:11 Редактор: Георги Стоянов
BMW с нова система за предотвратяване на катастрофи

Сам Гробарт: Никой не иска да се замисля за това, но истина та е, че винаги, когато сядате зад волана на кола, вие рискувате живота си.

Независимо, колко внимателно карате, може просто да се превърнете в статистика – един от тези над един милион души, които умират в следствие на катастрофа в глобален мащаб всяка година.

Но знаете ли, животът трябва да се живее и трябва да стигнете до много места, така че поемате този риск отново и отново.

Оказва се обаче, че един производител на автомобили разработва нова кола. Кола, която може да ви помогне да намалите този риск до нула.

Пристигнах в Мюнхен, за да посетя BMW. Тук в техния център за изследвания и иновации компанията разработва сензорна технология, която може да направи нещо много просто, но и много важно – да спаси колата от каквото и да е катастрофи.

Какво се случва, когато тази кола започне да се приближава към статичен обект?

Мориц Верлинг, инженер изследовател в BMW:

Тя ви изчаква, докато не стигнете прекалено близо, докато непреминете определена граница и тогава започва да спира вместо вас и предотвратява сблъсъка. 

Начинът, по който колата работи, е базиран на това, че разполага с наистина прецизни лазерни скенери, които засичат къде са препятствията и колко са големи.

Системата създава карта и след това изчислява движението на колата сред тези препятствия.

И когато се приближите твърде много, колата спира вместо вас. Ако има възможност меко или пък просто натиска спирачките докрай, ако ситуацията е прекалено критична и така предотвратява евентуален сблъсък.

Така че преди да тестваме колата в реалния свят, ние симулираме, за да разберем дали алгоритмите ще сработят така, както сме планирали и както може да видите, колата забавя скоростта си автоматично по време на симулациите и така избягва сблъсъците наистина успешно.

Нашата крайна цел, разбира се, е да не допуснем каквито и да е сблъсъци. Докъде може да стигнем зависи от това, колко хора ще използват на практика тази технология.

Ако 100% от колите са снабдени с технология за избягване на сблъсъци, има добър шанс, че ще сме в състояние да предотвратим  почти всички инциденти.

Сам Гробарт: Тази система все още е само прототип и неработи винаги перфектно. Това все пак е само началото.

Докато компютрите и сензорите в колите стават все по умни и прецизни, те ще поемат все по-голяма част от контрола при управлението, а хората ще са ангажирани все по-малко и по-малко.

След няколко години, това може да означава, че колите ни ще се управляват сами, но в краткосрочен план, това би означавало системи за сигурност, които ще компенсират всички човешки грешки, които водят до неприятности на пътя.

Говорим за система, която никога не се колебае, никога не се разсейва и вижда във всички посоки.

Колата, която не катастрофира все още не е създадена, но вече е с една идея по-близо.