Земеделието на бъдещето

Bloomberg с репортаж от ферма в Тайван, за да ни представи земеделието на бъдещето

07.04.2015 | 09:47 Редактор: Виктория Крумова
Земеделието на бъдещето

Дейвид Инглес, Bloomberg: Дъжд, слънце, наводнения, суша – земеделието винаги е трудна работа и рядко може да се предвиди. Не е изненадващо, че Тайван, който е вманиачен на тема технологии, е намерил начин да изключи риска от пословично несигурния начин на живот. Добре дошли в земеделие от XXI век.

Чан Чен-Кай, фермер: Предимството на растения, отглеждани на LED светлина е, че ако отглеждате растения в почвата навън, ще имате нужда от много повече земя, но ако отглеждате зеленчуци във водата, имате нужда от по-малко вода и още по-малко пространство. Ако са навън, ще трябва често да използвате пестициди, но тук те не са необходими, защото средата в помещението изцяло се контролира.

Дейвид Инглес, Bloomberg: LED светлината силно напомня наситеността и спектъра на естествената слънчева светлина и позволява растенията да растат без почва, подобно на хидропонното земеделие. В цяла Азия безопасността на храната е много важна. Заплахата от епидемии и пренаселените градове карат милиони хора да плащат скъпо, за да получат здравословна, прясна храна.

Още по темата

Виктория Йен, клиент на ресторант: Този ресторант рекламира прясна и безопасна храна. Обикновено храната е много мазна, затова ми харесва да идвам тук понякога, за да се храня здравословно и да бъда здрава.

Дейвид Инглес, Bloomberg: Здравословно хранене, добри печалби и щастливи фермери – Тайван придава нов смисъл на понятието природосъобразен начин на живот.