Сърдечна операция без шевове

Bloomberg ни запознава с екип учени от MIT, които разработиха специално "лепило" за безшевни сърдечни операции

31.03.2015 | 13:07 Редактор: Виктория Крумова
Сърдечна операция без шевове

Мария Перейра, директор на проучването, Gecko Biomedical: Вътрешността на сърцето е една от най-сложните типове среда в организма.

Джеф Карп, съосновател Gecko Biomedical: То е изключително динамично – постоянно се разширява и свива.

Мария Перейра, директор на проучването, Gecko Biomedical: Можем да кажем, че отвътре представлява ураган от кръв.

Сам Гробърт, Bloomberg: От всички места, които могат да се оперират, вероятно сърцето е най-трудното. Още по-трудно е, когато сърцето е много малко, както в тялото на бебе. Всяка година 10 000 малки деца се нуждаят от сърдечна операция.

Мария Перейра, директор на проучването, Gecko Biomedical: Ако искате да поправите сърдечен дефект, трябва да отворите гръдния кош на бебето, да направите разрез в сърцето, който може сериозно да навреди на тъканта.

Джеф Карп, съосновател Gecko Biomedical: Длъжни сме да опитаме да направим нещо, за да решим този проблем. Затова разработихме лепило, което да действа в най-трудната среда в тялото – вътре в биещо сърце.

Още по темата

Сам Гробърт, Bloomberg: През 2009г. екип от Масачузетския технологичен институт трябваше да реши проблем. Как може да се поправи дупка в сърцето на дете, без да се използват шевове или стентове? Трябваше да създадете нов вид лепило. Какво искахте да направите? Какви бяха свойствата, които трябваше да има това вещество?

Джеф Карп, съосновател Gecko Biomedical: Много вещества биха взаимодействали с кръвта и не биха могли да се закрепят за тъканта. Това, което създадохме, е хидрофобичен, което означава, че всъщност отблъсква водата и кръвта. Можем да го поставим в туптящо сърце и то започва да се слива с тъканта. Прилича на велкро за тъканта, втрива се в нея и когато сърцето започне да се разтяга и свива, около 60 пъти в минута, веществото трябва да реагира.