fallback

Първият 3D принтиран реактивен двигател

Интерес към технологията проявяват Boeing, Airbus и американските военни

18.03.2015 | 16:51 Автор: Георги Стоянов

Границата е небето за 3D принт технологията. Инженери от австралийския Monash University и Amaero Engineering се опитват да разширят границите на технологията до краен предел.

Работейки в лаборатория с размерите на гараж в Мелбърн, те са успели да произведат първия в света 3D принтиран реактивен двигател.

"Независимо дали става въпрос за нещо просто или сложно, при 3D принтирането това няма значение. Времето за производство е едно и също", казва Синхуа Ву, директор на центъра за 3D принтиране към Monash University, Мелбърн.

Още по темата

"Така че първо трябва да принтираме реактивния двигател, след което да извършим някои допълнителни тестове. Очакваме да сме готови да тестваме целия двигател в рамките на 2 години", допълва тя.

Досега са били принтирани два двигателя с помощта на мощен лазер, за да бъде нанасян слой след слой никел, титан или алуминий в зависимост това, какъв материал е необходим за съответната част.

Технологията рязко намалява борят на стъпките, необходими за създаването на комплексни елементи, както и съпътстващата цена.

"Времето за традиционната изработка на нова част е много дълго. Това може да отнеме месеци. В същото време ние може да сканираме това и да го принтираме за няколко дни. Така че голямото предимство е, че може да ускорим времето за изработка на един реактивен двигател драматично", коментира Д-р. Робърт Хобс от Amaero Engineering, Мелбърн.

Излагането на един от принтираните двигатели на неотдавнашното авио изложение в Авалон привлече визита от Американските военно въздушни сили.

Amaero казват, че Boeing и Airbus също са проявили интерес. Сега те възнамеряват да разширят малката си фабрика, убедени, че принтираният реактивен двигател е прототип, готов да влезе в употреба. Пол Алън, Bloomberg.

 

fallback
Още от Техно
fallback