Как апартаментът ви да стане по-зелен, по-чист и по-здравословен

Bloomberg разговаря с Хенинг Вос - строителен предприемач с идеи за природосъобразни и здравословни жилища

09.03.2015 | 10:29 Редактор: Виктория Крумова
Как апартаментът ви да стане по-зелен, по-чист и по-здравословен

Джон Доусън, Bloomberg: Намирам се в центъра на Хонконг на улица, която датира от 1850г. Някъде тук се крие германски еко-предприемач, проектирал апартамент, който буквално се грижи за възможно най-здравословния начин на живот.

Миналата година идеята му беше наградена с отличие за архитектура и дизайн. Категорията – най-екологичен и природоустойчив.

Хенинг Вос, президент и основател, Vivid Living: Здравословен е, първо защото нещата, които влизат в един дом, всъщност създават или могат да създадат здравословна среда за живеене. Това, например, е инженерен камък.

Джон Доусън, Bloomberg: Остров в кухнята, нали така?

Хенинг Вос, президент и основател, Vivid Living: Точно така. Съдържа 50% рециклирани материали като стъкло, стърготини и така нататък. Нещо, което много хора не знаят, е, че всъщност кухненски плотове, направени от гранит, могат да съдържат радий, който е причина номер едно за рак на белите дробове сред непушачите. Тук искахме да имаме екосъобразни материали, които не предизвикват замърсяване, дори и на ниво лепила. Освен това, инсталирахме професионални системи за почистване на въздуха и водата.

Апартаментът е напълно оборудван, затова имаме ел и ди осветление – очевидно с енергоспестяващи крушки, и различни настройки. Светлината не само ще ви помогне да се справите с отпадналост след пътуване, но също така може да ви ободри и е по-ефективна от сутрешна чаша кафе, ако трябва да бъда честен.

Джон Доусън, Bloomberg: От всички тези неща, кое е любимото Ви?

Хенинг Вос, президент и основател, Vivid Living: Ако искате да избера едно устройство, което наистина промени живота ми, това е, електронното ми бюро-пътечка, което ми позволява да тренирам и да работя по едно и също време. Знаете, че ние германците винаги обичаме да пестим време и пари, така че това е прекрасен начин да се съчетаят две неща.

Джон Доусън, Bloomberg: Знам, че участвате и в ултрамаратони. Предполагам, че влизате във форма, докато работите.

Хенинг Вос, президент и основател, Vivid Living: Точно така – помага. В общи линии, седенето е новото пушене.

Още по темата

Джон Доусън, Bloomberg: Нито едно от тези неща не е евтино, това е проблемът. Някой ще каже, че това е много хубаво, но струва много пари – трябват специални материали, които се намират трудно и са скъпи. Колко струва?

Хенинг Вос, президент и основател, Vivid Living: Бих казал, че ако се фокусирате върху основните неща, за да създадете здравословна среда за живеене, ремонтите са с 10 до 15% по-скъпи от стандартните. Със сигурност цената ще падне, ако повече предприемачи се заемат с това.

Джон Доусън, Bloomberg: Докато Хенинг работи върху следващия си проект, той се подготвя и за следващия си голям ултрамаратон, оптимизирайки времето си или както някои го наричат „германски човек-машина“.