fallback

JPMorgan се обърна към военните за кибер сигурността си

Коментар на Джордън Робертсън за телевизия Bloomberg от Ню Йорк

20.02.2015 | 16:37 Автор: Георги Стоянов

JPMorgan, банката, която беше атакувана от хакери през юни миналата година – това беше една от най-големите кражби на данни в историята. Информацията на 83 милиона души и бизнеси беше открадната. Осем месеца по-късно Bloomberg научи повече за отговора на банката и за тяхната милитаризирана операция за кибер сигурност. Точно така. Към нас се присъединява Джордън Робъртсън, който с колегата Мак Райли разкри историята за нас. Джордън кажи ни първо защо JPMorgan наема толкова много хора, които са бивши военни, за да се справят с това.

Джордън Робертсън: Една от въпросите, на който търсехме отговор преди 8 месеца, когато се случи тази атака, беше защо мненията за това, което се е случило, са толкова различни.

Още по темата

Говоря за хора, запознати с разследването на банката. Част от тях казаха, че зад атаката стои руското правителство, докато органите на реда твърдяха, че атаката е криминална.

За това банката сега наема високопоставени бивши военни, работили в кибер операции за американската армия.

Тези хора имат много специфичен подход, при разследването на това, кой е отговорен за хакерската атака.

И тук има фундаментално различие между разследването на атаки срещу военна инфраструктура и атаки срещу частния сектор.

Атаките в частния сектор имат за цел печалба и това ги различава от атаките срещу военни обекти.

Всичко това дава нови насоки в разследването на банката.

Много интересно. Военният подход обаче е довел до определени проблеми, Джордан, за които сте научили, включително сблъсък между на вътрешно ниво, но също така и с ФБР.

Джордън Робертсън: Това, което се случва, е, че те са наели хора, които са много добри в офанзивни кибер операции, които могат да извършат перфектната атака срещу дадена мрежа.

Отбраната на мрежа обаче е напълно различна история. Отгоре на това трябва да се съобразявате и с право охранителните органи.

И това, което открихме, беше, че банката нееднократно е имала противоречия с ФБР и тайните служби за това, която информация може да бъде споделена.

Тайните служби са стигнали дотам, че са заплашили да изискат чрез съда данните за атаката, защото според тях те не са имали своевременен достъп до всички детайли.

Наложило се е да се намеси високопоставен представителна ФБР, за да улесни достъпа до тази информация.

Така че е имало сблъсъци на много нива и те са свързани с различния подход на военните в частния сектор.

fallback
Още от Техно
fallback