Легла с изкуствен интелект заменят лекарите в Индия

На 10 000 души се падат по 7,3 доктори

27.10.2024 | 21:52 Редактор:
В Индия на 10 000 души се падат 7,3 лекари.
В Индия на 10 000 души се падат 7,3 лекари.

Създателят на състезателни автомобили Мудит Дандуейт едва не изгубил чичо си заради недиагностициран сепсис в индийска болница и си поставил за цел да подобри наблюдението на пациентите в страната.

По това време Дандуат, консултант на производители на спортни автомобили като McLaren, решава да приложи опита си със състезателните автомобили в здравеопазването. Той и негов колега инженер започват работа по проект за използване на сензорите, използвани в автомобилите от Формула 1, които могат да наблюдават микровибрациите на тялото, за картографиране на показателите за здравето по ненатрапчив начин в болниците.

"Използваме много сензори, анализи, изкуствен интелект, за да оценим състоянието на един автомобил. Тук ми помогна моят опит в областта на състезателните автомобили, защото използвахме някои от тези методи, за да разработим система за безконтактно наблюдение на пациенти, базирана на сензори", обясни Дандуейт в интервю за Bloomberg News.

В болниците липсва достатъчно персонал

В болниците в Индия - както и в голяма част от света - често липсва достатъчно персонал, а лекарите и медицинските сестри са претоварени, което води до малки забавяния в грижите за пациентите, които могат да доведат до животозастрашаващи усложнения.

Dozee е една от стотиците фирми в областта на здравните технологии, които искат да използват изкуствен интелект и други авангардни технологии, за да запълнят хроничните структурни пропуски в предоставянето на здравни грижи в най-многолюдната страна в света.

Според агрегатора на данни Tracxn Technologies Ltd. от 2022 г. насам инвеститорите са вложили общо 3,7 млрд. долара в индийски стартъпи, свързани със здравеопазването - от гиганти за частен капитал като TPG Capital до инвестиционните звена на големи фармацевтични фирми като Novo Nordisk A/S. Това е половината от 7,4 млрд. долара, които фирмите, ориентирани към здравните технологии, са набрали в целия Азиатско-тихоокеански регион, според Tracxn. 

По данни на Световната здравна организация в Индия на 10 000 души се падат 7,3 лекари при средно 17,2 в света. Този недостиг е по-сериозен при лекарите-специалисти, особено в селските райони, където броят им не достига 80% от необходимия брой. 

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: архив, БГНЕС