Смартфонът заменя ключа за колата

Различни автомобилни производители въведоха идеята

25.10.2024 | 15:05 Редактор:
Един от основните проблеми е, че по някаква причина смартфонът може да не е наблизо.
Един от основните проблеми е, че по някаква причина смартфонът може да не е наблизо.

Автомобилните производители обръщат все повече внимание на това да направят използването на колата възможно най-удобно. И тъй като смартфонът е едно от най-популярните съвременни удобства, има смисъл двете неща да се комбинират. 

Какво е дигитален ключ?

Използването на смартфоните в автомобила надхвърля Apple CarPlay и Android Auto. Сега това не е само възпроизвеждане на любимата музика или използването на навигацията. Може да запалите двигателя или да регулирате температурата на климатика, преди собственикът дори да влезе вътре. Звучи страхотно. И много автомобили вече са получили такива функции. 

Различни автомобилни производители въведоха идеята за използване на смартфон като ключ. Водачът може да заключва, отключва и запалва двигателя с помощта на смартфона си.

Какви са плюсовете?

Тъй като човек винаги носи смартфона със себе си, използването му за функции, подобни на тези на ключа, елиминира необходимостта да носите втори предмет, а именно самия ключ.

Също така е удобно да отключите, запалите, загреете или охладите колата предварително. Това пести време. Само си представете: събуждате се в зимна сутрин, натискате едно приложение върху екрана на смартфона и колата стартира сама двигателя.

Какви са минусите?

Един от основните проблеми е, че по някаква причина смартфонът може да не е наблизо. Например, батерията му да е изтощена, да е загубен, откраднат, забравен някъде. Без приложението автомобилът не може да бъде отключен.

Рискът от електронно хакване остава. Автомобилните производители предприемат всички възможни мерки за защита срещу хакване на цифровия ключ. 

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels