Представиха супер батерия за електроенергия

Тя ще помага при явления като ураганите "Хелен" и "Милтън"

23.10.2024 | 09:57 Редактор:
Представиха супер батерия за електроенергия
Представиха супер батерия за електроенергия

Представиха нова батерия на пазара с голям капацитет, която издържа 4 дни. Form Energy Inc. е разработила батерия, която може да подава електроенергия към електропреносната мрежа в продължение на 100 часа, което е 25 пъти по-дълго от повечето съвременни батерии, свързани с мрежата.

Сега първият завод на стартъпа, построен на мястото на бивш стоманодобивен завод в Западна Вирджиния, произвежда клетки и модули, които ще бъдат инсталирани в електроцентрали от следващата година - от Колорадо до Вирджиния. 

Помощ за енергийната мрежа

Те ще се появят в момент, в който енергийната мрежа е изправена пред преломна точка. Търсенето на електроенергия се увеличава от новите фабрики и центрове за данни, докато екстремни метеорологични явления - като ураганите "Хелен" и "Милтън" - предизвикват масови прекъсвания на електрозахранването. Това е силен аргумент за успех в продажбите.

Инвеститорите залагат много на времето и технологията на Form. Компанията, базирана близо до Бостън, е набрала 1,2 млрд. долара. Финансирането е още по-забележително, като се има предвид, че глобалното финансиране на климатични технологии е намаляло с близо 50% в сравнение със същия период на миналата година, сочи проучване на BloombergNEF. Въпреки че рисковият капитал като цяло пострада поради високите лихвени проценти и макроикономическите фактори, компаниите, ориентирани към климата, са изправени пред допълнителното предизвикателство да разработват капиталоемък хардуер, който може да е първият по рода си - голям риск за инвеститорите.

Последният кръг от 405 млн. долара на Form вероятно ще бъде последният, каза ветеранът от Tesla Inc. Матео Харамило. Целта на компанията е да достигне рентабилност след три до четири години. Засега обаче фокусът е върху започването на производството и отстраняването на неизбежните проблеми на фабриката на стойност 760 млн. долара.

Лесно е да се види привлекателността. В допълнение към ураганите, екстремните горещини могат да натоварят електрозахранването за дни или седмици, както и дълбоките замръзвания като смъртоносната зимна буря през 2021 г., която осакати мрежата в Тексас.

Но времето е нещо, което работи и "за", и "срещу" Form. Батерията може да се разрежда в продължение на 100 часа, но и пълното ѝ презареждане отнема 100 часа. А батериите са големи. Всяка тънка, правоъгълна клетка е с височина един метър, като 30 клетки са подредени заедно в модул, а 10 модула са опаковани в корпус с размерите и формата на корабен контейнер. Двадесетте корпуса осигуряват един мегават енергия, или достатъчно за 750 типични жилища.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: Pexels