Изкуственият интелект ще доведе до огромен икономически растеж

Машинното обучение ще остане най-големият и печеливш сегмент

23.10.2024 | 08:27 Редактор:
Положителни прогнози за въздействието на изкуственият интелект.
Положителни прогнози за въздействието на изкуственият интелект.

Северна Америка ще отчете най-голямото въздействие на изкуствения интелект (AI) върху икономическия растеж. Въпреки че възходът на изкуствения интелект създаде дигитално разделение между страните със силни възможности в областта на AI и тези без, растежът на AI индустрията може да се превърне в значителен двигател на глобалния БВП.

Очакванията са да подобри производителността, да опрости бизнес процесите, да намали разходите и да създаде нови продукти и услуги.

Световната индустрия за изкуствен интелект (AI) продължава да се развива без признаци това скоро да спре. Очаква се през 2024 г. целият сектор да достигне 315 млн. потребители, а пазарът - 184 млрд. долара, което с 35% повече спрямо миналата година.

Данните на  AltIndex.com показват, че изкуственият интелект може да увеличи с 9,5% световния БВП към 2030 г., което е близо пет пъти повече от тази година.

Значителният принос на AI за растежа на глобалния брутен вътрешен продукт не е изненадващ, като се имат предвид фантастичните пазарни прогнози до края на десетилетието. Според Statista Market Insights се очаква целият пазар да нарасне четирикратно и да достигне стойност от почти 830 млрд. долара до 2030 г.

Машинното обучение ще остане най-големият и печеливш сегмент на пазара, като се прогнозира да достигне стойност от 503 млрд. долара до края на десетилетието, или шест пъти повече от тази година. 

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay