Позабравен спад в продажбите на автомобили в Европа

България отчита понижение с 15%

22.10.2024 | 12:16 Редактор:
В Европа се регистрират все по-малко нови коли.
В Европа се регистрират все по-малко нови коли.

За първи път от повече от две години насам продажбите на автомобили в Европа отбелязаха спад. Данните са за месец септември.

Новорегистрираните автомобили са били с 4,2% по-малко спрямо година по-рано и достигат 1,12 млн. единици, съобщи Европейската асоциация на автомобилните производители във вторник. 

Увеличението в търговията с електромобили не се оказа достатъчно, за да компенсира понижението при закупените  автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Европейските автопроизводители изпитват трудности с търсенето на вътрешния си пазар, поради продължителен икономически срив и високите лихвени проценти, които ограничиха разходите.

Въпреки че в Обединеното кралство и Испания отчитат лек ръст, в Германия, Франция и Италия те намаляват, а това води до намаляване на общия брой на продадените модели в целия регион. България отчита понижение с 15% на регистрациите на нови автомобили.  

Най-големият автомобилен производител в Европа, Volkswagen AG, обмисля безпрецедентно затваряне на заводи в Германия поради намалялото търсене. Спортната марка на VW Porsche AG и конкурентът на компанията Mercedes-Benz Group AG коригираха целите си в областта на електрическите превозни средства с оглед на по-слабото от предвиденото търсене на plug-in модели.

Четете повече по темата в bloombergtv.bg

Снимка: БГНЕС