Какви са най-големите ползи на дебитната карта?

21.10.2024 | 14:01 Редактор: Спонсорирано съдържание
Дебитната карта neon от tbi bank е пример за това колко полезна може да бъде дебитната карта.
Дебитната карта neon от tbi bank е пример за това колко полезна може да бъде дебитната карта.

Дебитните карти са много популярни и все повече хора имат такива. Вероятно дори и вие, в този момент, имате поне една дебитна карта в портфейла си, готова за извършване на разплащания при нужда. Този вид банкови карти са лесни за издаване, използване и поддържане. 

Дебитната карта neon от tbi bank е пример за това колко полезна може да бъде дебитната карта. Освен че притежава всички ползи на този вид банкови карти, с нея може да си спестите куп такси и задължения. Ето и най-големите ползи от дебитната карта в по-големи детайли: 

Няма такси 

Никой не харесва плащането на такси. При много финансови институции вече се е наложил стандартът да не таксуват за откриване и поддържане на сметка с дебитна карта. Самото издаване на картата също е безплатно. Някои финансови институции дори позволяват и определена бройка безплатни тегления на пари в брой от банкомат с дебитната карта всеки месец. 

Нямате нужда от пари в брой 

Една от най-големите ползи на дебитната карта се крие в това, че с нея замествате разплащанията в брой. Ако не обичате да носите пари в брой, дебитната карта е най-добрата алтернатива. С нея може да извършвате редица плащания на терминал, докато парите ви остават на сигурно място в банковата сметка. По този начин няма да се наложи да търсите място за шепа монети, които са ви върнали като ресто, нито пък да трябва постоянно да теглите пари в брой от банкомат за да разполагате със средства. 

Издава се лесно и бързо 

Ако искате дебитна карта, трябва просто да посетите офис на финансова институция и да си откриете сметка. По този начин може да заявите дебитна карта и трябва единствено да изчакате нейната доставка. Това е много лесен и сравнително бърз процес, който не изисква да доказвате доходи и да подписвате договори с множество условия. Става за минути. 

Може да използвате и дигитална версия 

В днешно време дебитната карта е повече от пластиката в портфейла ви. Тя е банкова сметка, до която имате достъп и по други начини чрез дигиталната сметка. Тя представлява виртуална сметка, която притежава много сходства с банковата сметка. Тя е на ваше име, има си номер, срок на валидност и код, чрез който може да извършвате разплащания по всяко време от всяко смарт устройство с достъп до интернет. С дигиталната си дебитна карта може лесно да извършите всяко онлайн плащане. С нея имате достъп до различни функционалности на апликацията, като например да следите движения по сметката и др. Благодарение на дигиталната си дебитна карта разполагате със средствата си по всяко време, дори когато не носите пластиката. 

Имате по-добър контрол на средствата

Една от основните разлики между дебитната и кредитната карта е, че с първата може да извършвате разплащания само до размера на наличните ви средства в сметката. Не пазарувате на кредит, не трупате лихви за ползваните средства. Разполагате само със средствата, които сте превели в сметката. По този начин няма опасност да задлъжнеете, или да се изкушите с харчове, за които нямате средства. С дигитална апликация към телефона си пък ще може да следите постъпленията и харчовете по сметката си, както и ще си осигурите максимален контрол над средствата си. 

Сигурност при разплащане 

За да извършите плащане с дебитната си карта обикновено трябва да въведете 4-цифрен ПИН код. Препоръчва се да го знаете само и единствено вие, така че да се гарантира максимална безопасност в случай на кражба или загубване на картата. ПИН кодът гарантира сигурност и безопасност при разплащане. В допълнение, дебитната карта може лесно да бъде блокирана, като за целта трябва да се свържете с финансовата институция, от която е издадена. 

Всички тези ползи от дебитната карта я превръщат в изключително привлекателен продукт, от който може да се възползвате. Изберете финансова институция, която може да ви даде допълнително стойност към дебитната карта, като липса на такси за откриване и поддръжка, безплатно теглене от банкомат и др. Тогава ще може да се възползвате на максимум от удобството на дебитната карта.