fallback

Модел с изкуствен интелект на Meta ще проверява работата на други подобни

Тази техника включва разбиването на сложни проблеми

21.10.2024 | 12:55 Автор: Беатрис Младжова

Meta, която притежава Facebook, Instagram и редица други платформи обяви, че пуска нови модели с изкуствен интелект, сред които и Self-Taught Evaluator, които ще помогнат за по-малко човешко участие в разработването му, предаде Ройтерс.

Това се случва, след като Meta представи инструмента в документ през август, където описва как той разчита на същата техника на "верига от мисли", използвана от наскоро пуснатите о1 модели на OpenAI, за да прави надеждни преценки относно отговорите на моделите.

Тази техника включва разбиването на сложни проблеми на по-малки логически стъпки и изглежда подобрява точността на отговорите на предизвикателни проблеми в сфери като науката, програмирането и математиката.

Човешкият принос е премахнат

Изследователите на Meta са използвали изцяло генерирани от AI данни, за да обучат модела за оценяване, като са елиминирали човешкия принос на този етап.

Способността на AI да оценява изкуствен интелект дава поглед към един потенциален път към изграждането на автономни агенти, които могат да се учат от собствените си грешки, посочват пред Ройтерс двама от изследователите на Meta относно проекта.

"Самообучението и способността за самооценка са от решаващо значение за идеята за достигане до този вид свръхчовешко ниво на AI", казва Джейсън Уестън, един от изследователите.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback