Иновативна батерия за електромобили гарантира 300 км пробег за 5 минути зареждане

Осигурява плътност на съхранение на енергия от 321 Wh/kg

21.10.2024 | 09:46 Редактор:
ProLogium твърди, че това зареждане е с 80% по-бързо от зареждането на батериите, които вече са на пазара.
ProLogium твърди, че това зареждане е с 80% по-бързо от зареждането на батериите, които вече са на пазара.

Тайванската компания ProLogium представи иновативна тягова литиева батерия на автомобилното изложение в Париж. Това, което отличава ProLogium от други подобни продукти, е нейният силициев композитен анод. Този елемент позволява да се увеличи както енергийната плътност в батерията, така и скоростта на зареждане.Така, според тайванците, за 5 минути зареждане обещаващата батерия натрупва енергия за пробег от 300 км, което я доближава по удобство до зареждането на автомобил с двигател с вътрешно горене.

Според разработчика новата батерия осигурява плътност на съхранение на енергия от 321 Wh/kg. За сравнение - батерията от 53 kWh на електрическия автомобил Hyundai Ioniq 6 обещава 153 Wh/kg, а акумулаторната клетка Tesla 4680, според експерти, може да съхранява 232,5 Wh/kg.

Що се отнася до скоростта на зареждане на "силиконовата" батерия ProLogium, за 5 минути батерията набира капацитет от 5% до 60% от пълния си капацитет, а за само 8,5 минути батерията се зарежда до 80%. ProLogium твърди, че това зареждане е с 80% по-бързо от зареждането на батериите, които вече са на пазара.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: БГНЕС