fallback

Нов модел разкрива механизма на метастазите при рак на гърдата

Този вид онкологично заболяване е сериозен глобален проблем

20.10.2024 | 21:49 Автор: Деси Николова

Ракът на гърдата е глобална заплаха за милиони жени. Расте броят на жените, диагностицирани в ранна възраст. Наскоро специалисти откриха механизма зад развитието на опасното усложнение, а с него и целта за бъдещи методи за лечението му.

Изследователи от университета в Тампере и Измирския технологичен институт са разработили нов in vitro модел на рак, за да проучат как и защо ракът на гърдата се разпространява в костите.

Този иновативен модел може да има важна роля в разработването на инструменти, които предсказват риска от метастазиране на рак на гърдата в костите, което е често срещано и с фатална прогесия на заболяването, пише ScienceDaily.

Ракът на гърдата е сериозен глобален проблем, с приблизително 2,3 милиона нови случая и приблизително 700 000 смъртни случая всяка година. Ранната диагностика и лечение водят до високи нива на преживяемост на пациентите – до 80%, но болестта често метастазира или се разпространява в други органи преди диагностицирането. Това е прави нелечима и е причина за повече от 90% от смъртните случаи от рак.

Екип от Университета на Тампере и Лабораторията по молекулярна биология на рака в Технологичния институт в Измир е използвал специален метод, за да симулира по-реалистична туморна среда. Благодарение на него учените са могли да изследват молекулярните и физиологичните фактори, които насърчават разпространението на ракови клетки на гърдата в костите.

Според Бурку Фиратлигил-Йълдирир, един от авторите на доклада, това проучване дава важен поглед върху механизмите на костните метастази и служи като основа за разработването на инструменти за по-добро прогнозиране на риска.

Четете повече в megavselena.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Техно
fallback