Учени разкриха интелигентността на изкуствения интелект

LLM често се объркват с ненужни подробности, което води до неправилни отговори

17.10.2024 | 14:11 Редактор:
Според изследователите LLM нямат способността да мислят рационално.
Според изследователите LLM нямат способността да мислят рационално.

Според изследователи от Apple Computer Company, големи езикови модели (LLM) като ChatGPT нямат реални логически разсъждения, а създават илюзията за интелигентност. Статия с резултатите от изследването е публикувана на сървъра за предпечат на arXiv.

Екипът се фокусира върху способността на интелигентните същества, включително хората, да правят разлика между важна и маловажна информация в ситуации, които изискват логичен анализ.

Изследователите предполагат, че истинската интелигентност включва способността да могат да се игнорират неуместни данни и да се фокусира върху същността на въпроса, какъвто е случаят с човешкото мислене.

За да тестват тази хипотеза, изследователите са включили малко количество външна информация в своите въпроси за LLM. Те са задали стотици въпроси, използвани преди това за тестване на езикови модели, добавяйки допълнителни данни, които не са били свързани с темата.

Резултатите от експеримента показват, че LLM често се объркват с ненужни подробности, което води до неправилни или безсмислени отговори на същите въпроси, на които моделите преди това са отговорили правилно. Това, според изследователите, показва, че LLM-ите нямат способността наистина да разбират и да мислят рационално.

Четете повече по темата в megavselena.bg.

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 1858 гласа

Снимка: Pexels