Съдят Meta заради психичното здраве на тийнейджърите

Обвиненията са, че Facebook и Instagram са пристрастяващи

16.10.2024 | 12:39 Редактор:
Сериозни главоболия за Meta.
Сериозни главоболия за Meta.

Meta ще се изправи пред съдебни дела от американски щати, обвиняващи я, че подхранва проблемите с психичното здраве на тийнейджърите, като прави своите платформи Facebook и Instagram пристрастяващи. Това постанови федерален съдия в Калифорния

Съдия Ивон Гонзалес Роджърс не прие предложението на Meta да отхвърли исканията, направени от щатите в две съдебни дела, заведени миналата година. Едното от тях включва повече от 30 щата, в това число Калифорния и Ню Йорк, а второто – заведено от Флорида.

Съдията също така отхвърли исканията на Meta, TikTok на ByteDance, YouTube и Snap за отхвърляне на съдебни искове за телесна повреда от отделни ищци. Другите компании не са ответници по съдебните дела на щатите.

Решението разчиства пътя на щатите и други ищци да търсят повече доказателства и евентуално да се стигне до съдебен процес. Това не е окончателно решение по съществото на техните дела.

"Meta трябва да бъде държана отговорна за реалната вреда, която нанесе на децата тук в Калифорния и в цялата страна", посочва генералният прокурор на Калифорния Роб Бонта.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС