fallback

Все повече компании у нас залагат и човешкия фактор, и на технологиите

Много от тях смятат, че изкуственият интелект е предпоставка за повече работни места

14.10.2024 | 19:17 Автор: Вяра Димова

Пазарът на труда у нас все повече ще зависи от способността на служителите да се адаптират към използването на изкуствения интелект (ИИ). Това сочат данни на Световния икономически форум, цитирани от икономическия и социален съвет у нас. Според тях около 25% от компаниите по света очакват изкуственият интелект да доведе до загуба на работни места, а 50 на сто са на противоположното мнение - считат, че използването му е предпоставка дори за повече работни места.

Напредъкът в областта на изкуствения интелект има широко въздействие върху различни сфери у нас. Все повече компании в България залагат както на човешкия фактор, така и на технологиите.

"Той може да замести някои от т.нар. ниско профилни работни позиции. В същото време може тези специалисти да се фокусират върху неща, които изискват по-дълбока подготовка", коментира изпълнителният директор на технологична компания Йордан Гинев.

Ще измести ли изкуственият интелект човешкия труд и заплаха ли е за заплатите у нас?

Пред Bulgaria ON AIR председателят на Икономическия и социален съвет Зорница Русинова обясни, че новите технологии биха помогнали на работодателите в кризата с кадри. 

"Това няма да доведе до намаление на заплатите, по-скоро ще доведе до промяна на различни професии, до промяна на квалификация и умения, които са нужни на хората", на мнение е тя.

За да може да има по-добра интеграция на технологиите в работата, то ключово е обучението на служителите. Според доклад на Икономическия и социален съвет, страните, в които дигиталното обучение е на най-високо ниво, са първо място Естония, а след това се нареждат Холандия и Финландия. България е доста назад, тъй като делът на населението с поне основни цифрови умения, е един от най-ниските в ЕС. 

"Ние продължаваме да бъдем на едно от последните места по дигитализация. За да се промени това, са необходими взаимни усилия както на работодателите и бизнеса, така и от държавата", смята Гинев.

Страната ни разполага с малко над две години, за да синхронизира законодателството си с европейските правила за изкуствения интелект. 

Ще гласувате ли на предстоящите избори на 27 октомври?

Категорично "да".
Категорично "не".
Колебая се, още не съм решил/а.
От години не гласувам, не се интересувам от политика.
Общо 701 гласа

Вижте повече в репортажа.

fallback
Още от Техно
fallback