Екологично чиста супер-яхта?

Bloomberg разговаря с производители на мега-яхти за възможността освен луксозни, тези красавици да бъдат и екологично чисти

09.02.2015 | 09:22 Редактор: Виктория Крумова
Екологично чиста супер-яхта?

Мохамед Ал-Баруани, собственик на OCEANCO: Тази яхта се казва Bravo. Имаме и площадка за хеликоптери.

Енгъс Бенет, Bloomberg: Намираме на Яхтеното изложение Топ 100 в Лондон, което събира най-големите и скъпи производители на яхти. Говорим за 100 милиона?

Мохамед Ал-Баруани, собственик на OCEANCO: Бих казал малко повече от това.

Енгъс Бенет, Bloomberg: Вероятно по-близо до 150 милиона паунда. Хеликоптерът е отделно.

Мохамед Ал-Баруани, собственик на OCEANCO: Можем да го включим, ако искате. Срещу допълнително заплащане.

Енгъс Бенет, Bloomberg: Мохамед Ал-Баруани е собственик на холандската компания за производство на яхти OCEANCO. Това са най-най-скъпите яхти за 1% от 1% най-богати хора на планетата, а те обичат яхтите им да са големи.

Мохамед Ал-Баруани, собственик на OCEANCO: По-добре да са по-големи. Мисля, че това е вярно. От друга страна, наблюдаваме и тенденция за по-екологично чисти яхти.

Енгъс Бенет, Bloomberg: През последните няколко години производителите на мега-яхти – компании, които правят лодки, по-дълги от 90 метра – се опитват да бъдат природосъобразни. Тази яхта на OCEANCO, дълга 107метра, все още се строи, но ще има хибриден двигател, съчетавайки огромен дизелов двигател и мотор, захранван с батерии. Но наистина – възможно ли е една мега-яхта да бъде екологично чиста? 

Хенк де Врийс, президент FEADSHIP: Ако искате природосъобразна лодка, купете си платноходка.

Още по темата

Енгъс Бенет, Bloomberg: Ето. Това е мнението на Хенк де Врийс, президент на FEADSHIP, още един холандски корабостроител, който се грижи за най-скъпия пазар. Компанията му е първата, която създава супер-яхта-хибрид. Екологията обаче е колкото търговски трик, толкова и грижа за околната среда.

Хенк де Врийс, президент FEADSHIP: Подобно е на Toyota Prius – не е сигурно дали е толкова добра за околната среда заради батериите и всичко останало. Но е невероятно да я карате в пълна тишина. Ще бъде страхотно да пристигнете в Монако и да кажете на капитана: „Може ли да минем на батерии, моля?“ Карате и не се чува абсолютно никакъв звук. Няма балончета, няма нищо. Скачате от яхтата и казвате на човека до вас: „Все още ли си на дизел?“

Енгъс Бенет, Bloomberg: Вероятно „зелено“ е новото „черно“ в света на мега-яхтите, но ако наистина сте загрижени за природата, тези красавици не са за вас.