fallback

Съкращават служители в банки в Европа заради изкуствения интелект

Италиански кредитор намалява работната си сила с 2000 души в следващите години

11.10.2024 | 21:50 Автор: Беатрис Младжова

Съкращават се служители в европейските банки заради внедряването на инструменти за изкуствен интелект, като BPER Banca SpA стана една от първите, представили конкретни цифри за въздействието.

В четвъртък италианският кредитор разкри плановете си да намали работната си сила с около 2000 души през следващите години, тъй като напредъкът в областта на изкуствения интелект увеличава производството. Банката ще разчита на "оптимизация и автоматизация на процесите с помощта на изкуствен интелект", за да намали броя на служителите с 10% до 2027 г. до около 18 500 души.

Все по-голям брой кредитори залагат на традиционния и генеративния изкуствен интелект, за да подобрят ефективността и да намалят разходите. Citigroup Inc. заяви, че технологията вероятно ще измести повече работни места в банковата индустрия, отколкото във всеки друг сектор, като ще спомогне за увеличаване на рентабилността в сектора в световен мащаб със 170 млрд. долара през следващите няколко години.

В Европа UBS Group AG е разработила инструмент с изкуствен интелект, който да ѝ помогне да предлага на клиентите си потенциални сделки по сливания и придобивания, като може да анализира база данни с над 300 000 компании за по-малко от половин минута. Deutsche Bank AG използва изкуствен интелект, за да сканира портфейлите на заможни клиенти. ING Groep NV пък проверява за потенциални некоректни клиенти.

Изкуственият интелект може да намали разходите

Но макар че много европейски банки заявиха, че ИИ в крайна сметка ще им позволи да намалят разходите си, като изпълняват задачи, които преди това са били изпълнявани от хора, малко от тях са посочили конкретна сума на очакваните намаления на разходите. Планът на BPER за намаляване на броя на служителите с 10% е сред първите съобщения от такъв характер.

Промените в работната сила, предизвикани от изкуствения интелект в банковата сфера, пораждат и ново предизвикателство при наемането на служители, тъй като внедряването на изкуствен интелект изисква набор от умения, които не са задължителни за съществуващите служители. Нидерландският кредитор ING наскоро нае Джеймс Робинсън, който има докторска степен по машинно обучение, за да разработи технология за валутна търговия.

Четете повече в bloombergtv.bg

Снимка: Pexels

fallback
Още от Техно
fallback