fallback

Инвеститори влагат космически суми в стартъпи за ракети и сателити

Фирма за геопространствено разузнаване набра $230 млн.

10.10.2024 | 09:26 Автор: Елеонора Танева

1,9 млрд. долара са набрали космическите стартъпи за периода юли-септември 2024 г.. Това е с почти една пета повече спрямо година по-рано. Обяснението на ръста е в силния инвеститорски интерес към производителите на ракети и сателити, сочи нов доклад на Seraphim Space, цитиран от Ройтерс.

Това бележи промяна в инвестиционната тенденция, тъй като девет от десетте най-големи сделки в космическия сектор през третото тримесечие са били за капиталоемки бизнеси, се казва в доклада.

"Докато дейността и възможностите за инвестиции в Космоса продължават да растат, ние се нуждаем от бизнеси, способни да посрещнат търсенето на изстрелвания на сателити“, коментира инвестиционният сътрудник в Seraphim Space Лукас Бишоп.

Най-голямата сделка за тримесечието до 30 септември е била за World Labs - фирма за геопространствено разузнаване, която набра 230 млн. долара от множество големи инвеститори, включително носителя на Нобелова награда Джефри Хинтън, Nvidia, AMD и Adobe.

Съединените щати изпревариха Китай по финансиране на стартъпи, занимаващи се с Космоса, от началото на тази година, се казва в доклада. Той предвижда конкуренция за господство в космоса, която да стимулира допълнителни инвестиции.

Четете повече по темата в investor.bg

Снимка: pixabay

fallback
Още от Техно
fallback