fallback

Отново пускат X в Бразилия

Илън Мъск изпълни исканията на Върховния съд

09.10.2024 | 16:52 Автор: Вяра Димова

Възстановяването на X (бившата Twitter), разреши Върховният съд на Бразилия, след като Илън Мъск изпълни неговите искания, включително премахването на някои потребителски акаунти и назначаването на законен представител на платформата в страната.

Компанията е изпълнила "всички изисквания, необходими за незабавното връщане на дейността" в Бразилия, пише съдията от Върховния съд Алешандре де Мораеш в заповед: "Постановявам прекратяване на спирането на дейността".

Разрешението слага край на продължилия няколко месеца спор между милиардера и Мораеш, който завърши с блокирането на социалната мрежа, известна преди като Twitter, в края на август, след като Мъск не спази бразилските разпоредби.

Това е значително отстъпление от страна на най-богатия човек в света, който използва сблъсъка си с Мораеш като кръстоносен поход срещу свободата на словото и усилията на южноамериканската държава да контролира онлайн съдържанието.

Мъск затвори офиса на X в Бразилия в знак на протест срещу заповедта за премахване на определени потребителски акаунти, за които се твърди, че представляват опасност за демокрацията в страната. Дни по-късно висшият съд спря дейността на платформата, която има 22 млн. потребители в страната, заради неспазване на местните закони, които изискват тя да има местен представител.

През изминалите седмици Мораеш наложи глоби и на други компании на Мъск, включително на доставчика на сателитен интернет Starlink, и заплаши с допълнителни санкции за неизпълнение на съдебните разпореждания. Мъск, който купи платформата през 2022 г. за 44 милиарда долара, изненада както критиците, така и почитателите си в края на септември, като отстъпи пред исканията.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: pixabay

fallback
Още от Техно
fallback