ЕИБ предложи по-добро финансиране за стартъп бизнесите в Европа

Инициативата цели развитие на капиталовите пазари

09.10.2024 | 12:58 Редактор:
Стратегията цели да останем конкурентоспособни спрямо Китай и САЩ.
Стратегията цели да останем конкурентоспособни спрямо Китай и САЩ.

Помощ за преодоляване на липсата на финансиране на най-иновативните стартиращи компании в Европа предложи Европейската инвестиционна банка. Тя смята да помогне на бизнесите чрез подкрепа за пазарите на рисков капитал и частни капиталови инвестиции в Европейския съюз, предаде Ройтерс.

Инициативата, представена от банката на финансовите министри от ЕС на среща в Люксембург в понеделник, е част от стремежа на Евросъюза да развие своите капиталови пазари и да стане по-привлекателен за иновативните стартиращи компании, които сега често се преместват в САЩ, където е по-лесно да привлекат финансиране.

В свое изявление от ЕИБ заявиха, че банката ще финансира разрастването на европейските т. нар. "еднорози" - компании с уникални идеи и потенциал за растеж - чрез разширяване на Инициативата за европейски технологични шампиони (ETCI) - фонд от фондове, стартирал миналата година, който предоставя капитал на късен етап на развитие на европейските иноватори. До февруари 2024 г. фондът е финализирал инвестиции на стойност 1 млрд. евро.

Стратегията за финансиране има за цел също така да помогне на Европа да остане конкурентоспособна спрямо Китай и САЩ в областта на новите, щадящи климата технологии, от които ЕС се нуждае, за да постигне амбициозните си цели в областта на климата за нулеви нетни емисии на въглероден диоксид до 2050 г.

Изоставаме в иновациите

Предложението на ЕИБ излиза месец след като бившият председател на Европейската централна банка (ЕЦБ) Марио Драги алармира за неспособността на ЕС да комерсиализира иновациите. В доклад, поръчан от председателя на ЕС Урсула фон дер Лайен, Драги предупреди, че блокът значително изостава от конкуренти като САЩ.

"Проблемът не е в това, че на Европа ѝ липсват идеи или амбиции. Но иновациите са блокирани на следващия етап: не успяваме да превърнем иновациите в комерсиализация", заяви бившият италиански премиер. 

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels