fallback

Съдът нареди на Google да не пречи на конкурентите в пазара

Акциите на Alphabet паднаха с цели 2,5%

08.10.2024 | 17:10 Автор: Беатрис Младжова

Съдът постанови на Alphabet Inc. да премахне ограниченията, пречещи да се създават конкурентни пазарни системи за плащане, които да са конкуренти на Google Play Store.

Федерален съдия в Сан Франциско в понеделник реши в полза на Epic Games Inc. в дългогодишното предизвикателство срещу магазина за приложения на технологичния гигант, още един антитръстов удар за Google след неотдавнашното голямо поражение в едно дело на Министерството на правосъдието на САЩ и докато все още се бори с друг съдебен иск.

Решението идва, след като създателят на популярната видео игра Fortnite убеди журито, че Google е злоупотребил с властта си на пазара на приложения за Android с правилата си за магазина Google Play. Промените, които компанията трябва да направи сега, почти сигурно ще намалят продажбите ѝ, като един анализатор оценява "в най-лошия случай" загуба на брутна печалба от над 1 милиард долара от продажбите, които възлизат на общо 14,66 милиарда долара през 2020 г.

Спад в акциите

Акциите на Alphabet паднаха с цели 2,5%, затваряйки на $162,98 в Ню Йорк. Те бяха поскъпнали с 20% тази година до края на миналата седмица.

"Присъдата на Epic пропусна очевидното: Apple и Android ясно се конкурират", каза Google в публикация в блог. 

"Ние ще обжалваме и ще поискаме от съдилищата да прекратят прилагането на средствата за защита, за да поддържат последователно и безопасно изживяване за потребителите и разработчиците, докато правният процес продължава", пише още в публикацията.

Дело за конкуренцията за пазара

В дело, започнало през 2020 г., Epic твърди, че правилата и таксите на Google Play задушават конкуренцията и блокират пазарите за приложения, стартирани от разработчиците. Решението на съдията вероятно ще ускори отслабването на контрола върху магазините за приложения, държан от технологичните гиганти Google и Apple Inc., които бяха подложени на критика от регулаторите и законодателите по целия свят.

В своя защита Google твърди, че нейните партньорства помагат на телефоните, които работят с Android, да се конкурират по-добре с iPhone на Apple.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback