Съдът нареди на Google да не пречи на конкурентите в пазара

Акциите на Alphabet паднаха с цели 2,5%

08.10.2024 | 17:10 Редактор:
Google ще обжалва решението на съда.
Google ще обжалва решението на съда.

Съдът постанови на Alphabet Inc. да премахне ограниченията, пречещи да се създават конкурентни пазарни системи за плащане, които да са конкуренти на Google Play Store.

Федерален съдия в Сан Франциско в понеделник реши в полза на Epic Games Inc. в дългогодишното предизвикателство срещу магазина за приложения на технологичния гигант, още един антитръстов удар за Google след неотдавнашното голямо поражение в едно дело на Министерството на правосъдието на САЩ и докато все още се бори с друг съдебен иск.

Решението идва, след като създателят на популярната видео игра Fortnite убеди журито, че Google е злоупотребил с властта си на пазара на приложения за Android с правилата си за магазина Google Play. Промените, които компанията трябва да направи сега, почти сигурно ще намалят продажбите ѝ, като един анализатор оценява "в най-лошия случай" загуба на брутна печалба от над 1 милиард долара от продажбите, които възлизат на общо 14,66 милиарда долара през 2020 г.

Спад в акциите

Акциите на Alphabet паднаха с цели 2,5%, затваряйки на $162,98 в Ню Йорк. Те бяха поскъпнали с 20% тази година до края на миналата седмица.

"Присъдата на Epic пропусна очевидното: Apple и Android ясно се конкурират", каза Google в публикация в блог. 

"Ние ще обжалваме и ще поискаме от съдилищата да прекратят прилагането на средствата за защита, за да поддържат последователно и безопасно изживяване за потребителите и разработчиците, докато правният процес продължава", пише още в публикацията.

Дело за конкуренцията за пазара

В дело, започнало през 2020 г., Epic твърди, че правилата и таксите на Google Play задушават конкуренцията и блокират пазарите за приложения, стартирани от разработчиците. Решението на съдията вероятно ще ускори отслабването на контрола върху магазините за приложения, държан от технологичните гиганти Google и Apple Inc., които бяха подложени на критика от регулаторите и законодателите по целия свят.

В своя защита Google твърди, че нейните партньорства помагат на телефоните, които работят с Android, да се конкурират по-добре с iPhone на Apple.

Четете повече в bloombergtv.bg.

Снимка: БГНЕС