Вредни модификации по колите навличат сериозни проблеми на шофьорите

Не се препоръчва манипулиране на електрониката

07.10.2024 | 16:59 Редактор:
Най-често експериментите се отнасят до моторно масло.
Най-често експериментите се отнасят до моторно масло.

Доста шофьори правят промени по колите си, но без да си дават сметка, че така могат да им навредят. Ето няколко такива области, в които подобна намеса може да доведе до сериозни проблеми.

Моторно масло

Най-често експериментите се отнасят до моторно масло. И често препоръките на автомобилния производител се отхвърлят в полза на мненията на блогъри. Типичен пример е нежеланието да се използват масла тип 0W-20 поради мнението, че "това е вода, а не смазка". Често хората не искат да чуят, че вискозитетът на маслото се определя от конструкцията и се изчислява въз основа на параметрите на най-натоварения лагер и характеристиките на условията на работа на двигателя.

Ако все пак налеете прекалено вискозно масло в модерен двигател (турбо агрегат с малък обем), тогава то може просто да се забие в тесните маслени канали. Следва - маслен глад и основен ремонт.

Охладителна система

Популярна модификация на двигателите е инсталирането на термостати с намалена температура на отваряне. Логиката зад тази модификация е следната - двигателят прегрява и има нужда от помощ. Моторът обаче не прегрява просто така - трябва да се търси истинската причина. Що се отнася до съвета за инсталиране на превключвател, който захранва електрическия вентилатор на охладителната система, такова решение може да се използва само в аварийна ситуация, когато термостатът е заседнал по време на пътуване.

Четете повече в automedia.investor.bg.

Снимка: Pexels