Буреносно време може да забави мисията на "Хера" до отблъснат астероид

Прогнозите предвещават само 15% шанс за успешен старт на мисията

07.10.2024 | 13:20 Редактор:
Тестът за двойно пренасочване на астероиди умишлено се блъсна в астероида.
Тестът за двойно пренасочване на астероиди умишлено се блъсна в астероида.

Лошото време може да забави изстрелването на европейския космически кораб "Хера", което е насрочено за 7 октомври, съобщават от SpaceX.

Сондата ще се отправи на мисия за проверка на щетите, които космическият кораб на НАСА нанесе на астероид, когато се блъсна в него през 2022 г. по време на първия тест на планетарната защита на Земята, предаде АФП.

Тестът за двойно пренасочване на астероиди умишлено се блъсна в астероида с размери на пирамида Диморфос на около 11 млн. км от Земята.

Космическият апарат с размерите на хладилник успешно отклони астероида от курса му. По този начин демонстрира, че човечеството вече може да не е безсилно пред потенциално убийствените за планетата ни астероиди, които биха могли да се насочат към нас в бъдеще.

Но голяма част от въздействието остава неизвестна, включително колко щети са били нанесени и какъв точно е бил астероидът преди да бъде ударен.

Така че Европейската космическа агенция (ЕКА) обяви, че изпраща "Хера" до астероида, за да проведе "разследване на местопрестъплението". Надеждата е, че ще научим как Земята може най-добре да отблъсне астероиди в бъдеще.

Планирано е космическият кораб да излети на ракета Falcon 9 на SpaceX от Кейп Канаверал в американския щат Флорида в 10:52 ч. местно време на 7 октомври.

В района на изстрелването обаче се прогнозират гръмотевични бури. На 6 октомври SpaceX съобщи в X, че в момента времето е благоприятно за изстрелване само на 15%, предаде БГНЕС.

Ако се наложи отлагане, резервно изстрелване е планирано за 8 октомври в 10:46 ч. местно време.

Прозорецът за изстрелване на мисията ще остане отворен до 27 октомври.

Снимка: БГНЕС