fallback

Безпрецедентна хакерска атака парализира националната телевизия в Русия

"Проблемът е много сериозен и възстановяването ще отнеме много време", твърди източник

07.10.2024 | 12:30 Автор: Деси Николова

Най-голямата държавна медийна компания в Русия - Общоруската държавна телевизионна и радиопредавателна компания (Всероссийская государственная телевизионная и радиовещательная компания, ВГТРК) - е била подложена на "безпрецедентна" хакерска атака тази сутрин, съобщиха руски медии. 

Онлайн излъчването и вътрешните услуги на ВГТРК спряха да работят, пише "Газета.ру", позовавайки се на източник. По думите му в компанията са изключени дори интернета и телефоните.

"Това ще продължи дълго време. Чух, че са изтрили всичко от сървърите, включително архивите. Работят от 6 сутринта. Проблемът, доколкото разбирам, е много сериозен и възстановяването ще отнеме много време", твърди източникът.

Холдингът ВГТРК включва федералните канали "Русия 1", "Русия -24", "Култура на Русия" и повече от 80 регионални телевизионни и радиокомпании, излъчващи във всички съставни образувания на Руската федерация.

Информацията за атаката е потвърдена от източник на журналиста Александър Плющев. 

"Целият новинарски комплекс на Русия 1 на "Ямское поле" не работи от 5 сутринта. Централният контролер и всички сървъри паднаха", заявил той.

Сайтът "Фонтанка" пише, че потребителите в Русия нямат достъп до онлайн излъчванията на телевизионните канали "Россия 1" и "Россия 24". В същото време, както отбелязва изданието, цифровата телевизия работи без прекъсвания.

Според Telegram каналa "Говорит НеМосква" технически проблеми са възникнали и на сайтовете на регионалните телевизионни компании, принадлежащи към ВГТРК. Така на уебсайта "Вести Томск" и "Вести Татарстан" се появява съобщение за грешка 503 - "Няма сървър, който да може да обработи тази заявка", а на уебсайтовете Don-TR (Ростов на Дон) и Държавната телевизия и Радиоразпръсквателна компания "Ока" (Рязан) - актуализациите на емисия новини не се показват.

От ВГТРК заявиха, че "няма значителни щети върху работата на медийния холдинг". 

"Въпреки опитите за прекъсване на излъчването на федералните телевизионни канали и радиостанции на холдинга, всичко работи нормално, няма значителна заплаха. Специалистите на холдинга работят за отстраняване на последствията от тази вредна намеса", отбелязват от холдинга.

Снимка: Freepik

fallback
Още от Техно
fallback