fallback

OpenAI не иска инвеститорите ѝ да влагат пари в нейни конкуренти

Списък като този на компанията е необичаен

03.10.2024 | 22:43 Автор: Беатрис Младжова

Стартъпът OpenAI, създал ChatGPT, пожела от инвеститорите си да се въздържат от финансиране в пет други компании, които приема за свои конкуренти, предаде Ройтерс.

Списъкът с компании включва конкуренти, разработващи големи езикови модели, като Anthropic и xAI на Илон Мъск. Новата фирма на съоснователя на OpenAI Иля Суцкевер – Safe Superintelligence (SSI), също е в списъка. Тези организации се надпреварват с OpenAI за изграждане на големи езикови модели, които изискват финансиране за милиарди долари.

Две фирми за приложения с изкуствен интелект (AI), включително стартъпът за проучвания Perplexity и корпоративната търсачка Glean, също са посочени от OpenAI в разговори с инвеститори, което предполага, че OpenAI планира да продава повечето от инструментите си на компании и крайни потребители, след като даде амбициозна прогноза за ръст на приходите си до 11,6 млрд. долара през 2025 г. от 3,7 млрд. долара тази година.

Искането, макар и да не е правно обвързващо, демонстрира как OpenAI използва своята привлекателност, за да си осигури изключителни ангажименти от своите финансови поддръжници в конкурентна област, където достъпът до капитал е от решаващо значение.

Въпреки че подобни очаквания не са необичайни в света на рисковия капитал, необичайно е да се направи списък като този на OpenAI. Повечето рискови инвеститори обикновено се въздържат от инвестиране в преки конкуренти на компаниите от своя портфейл, за да избегнат репутационни рискове.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback