OpenAI не иска инвеститорите ѝ да влагат пари в нейни конкуренти

Списък като този на компанията е необичаен

03.10.2024 | 22:43 Редактор:
Компанията използва своята привлекателност да си осигури изключителни ангажименти.
Компанията използва своята привлекателност да си осигури изключителни ангажименти.

Стартъпът OpenAI, създал ChatGPT, пожела от инвеститорите си да се въздържат от финансиране в пет други компании, които приема за свои конкуренти, предаде Ройтерс.

Списъкът с компании включва конкуренти, разработващи големи езикови модели, като Anthropic и xAI на Илон Мъск. Новата фирма на съоснователя на OpenAI Иля Суцкевер – Safe Superintelligence (SSI), също е в списъка. Тези организации се надпреварват с OpenAI за изграждане на големи езикови модели, които изискват финансиране за милиарди долари.

Две фирми за приложения с изкуствен интелект (AI), включително стартъпът за проучвания Perplexity и корпоративната търсачка Glean, също са посочени от OpenAI в разговори с инвеститори, което предполага, че OpenAI планира да продава повечето от инструментите си на компании и крайни потребители, след като даде амбициозна прогноза за ръст на приходите си до 11,6 млрд. долара през 2025 г. от 3,7 млрд. долара тази година.

Искането, макар и да не е правно обвързващо, демонстрира как OpenAI използва своята привлекателност, за да си осигури изключителни ангажименти от своите финансови поддръжници в конкурентна област, където достъпът до капитал е от решаващо значение.

Въпреки че подобни очаквания не са необичайни в света на рисковия капитал, необичайно е да се направи списък като този на OpenAI. Повечето рискови инвеститори обикновено се въздържат от инвестиране в преки конкуренти на компаниите от своя портфейл, за да избегнат репутационни рискове.

Четете повече в investor.bg

Снимка: БГНЕС