fallback

Подадоха жалба срещу Apple за несправедливо отношение към служителите

Компанията е изисквала от тях да подписват незаконни споразумения

02.10.2024 | 13:21 Автор: Беатрис Младжова

Срещу технологичния гигант Apple е подадена жалба от Агенцията по труда в Съединените щати за нарушаване правата на служителите и условията на труд, предаде Ройтерс.

В жалбата Националният съвет по трудови отношения (National Labor Relations Board) твърди, че Apple е изисквала от служителите в САЩ да подписват незаконни споразумения за поверителност, неразкриване и неконкуриране и е наложила твърде широки политики за неправомерно поведение и за социални медии.

Жалбата обвинява Apple в "намеса, ограничаване и принуда на служителите при упражняването на" техните права съгласно федералното трудово законодателство.

Apple твърди, че винаги е зачитала правата на своите служители да обсъждат заплатите, работното време и условията на труд, което е отразено в нейните политики за заетост.

Развитието по случая продължава

Ако Apple не уреди случая, той ще бъде изслушан от административен съдия в началото на януари. Решенията на административните съдии могат да бъдат преразгледани от петчленния трудов съвет, чиито решения могат да бъдат обжалвани пред федералните апелативни съдилища.

Жалбата произтича от обвинения, повдигнати срещу Apple през 2021 г. от Ашли Гьовик, бивш старши инженерен мениджър в компанията. Гьовик твърди, че различни правила на Apple, включително тези, свързани с поверителността и използването на социалните медии, възпират служителите да обсъждат въпроси като справедливо заплащане и полова дискриминация помежду си и с медиите.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

fallback
Още от Техно
fallback