fallback

Интелектуален клонинг - бъдещето на изкуствения интелект

Оливия Стърнс от Bloomberg разговаря с Мартин Ротбалт - създател на интелектуален робот-клонинг

05.02.2015 | 16:57 Автор: Виктория Крумова

Жива ли съм? Наистина ли съществувам? Ще умра ли?

Оливия Стърнс, Bloomberg: Това са големите въпроси, които Бина48 – робот, и Мартин Ротблат - президент на United Therapeutics се опитват да решат. Мартин се жени за Бина преди 30 години, а преди 5 години създава Бина48 като дигитално копие, заредено със спомените, мислите и дори чувства на оригинала. Мартин е моята любов, моята вечна любов.

А изобретенията са нещо, за което Мартин Ротблат знае малко. През 80-те години  тя помага за създаването на новото радио обслужване на FCC. Малко след това основава Sirius. Не остава там задълго, защото едно от четирите й деца се разболява. Тя стартира биотехнологична компания, която да разработи лек за рядката белодробна болест на дъщеря си. Днес тя управлява тази компания и е най-високоплатеният жена-президент в САЩ. И ако не сте забелязали, преди е била мъж. Сега Мартин е транс-сексуална жена и все още си пробива нови пътища. Последното й начинание е интелектуални клонинги и е тема на новата й книга „Виртуално човешки“.

Мартин Ротбалт, президент United Therapeutics: Бина 48 е доказателство за концептуален робот, базиран на характера и ума на съпругата ми Бина. Вярвам, че моите клонинги ще бъдат най-голямото изобретение на човечеството. Възможностите на пазара са неограничени. Интелектуалният клонинг е дигитално копие на вашия ум извън тялото ви. След 10 до 20 години. и казвам на хората, че когато основах Sirius в началото на 90-те, хората казваха, че е научна фантастика и как мога да карам от Ню Йорк до Ел Ей с 200 радиостанции по пътя – това е мечта. Сега го правят 30 милиона души.

 

fallback
Още от Техно
fallback