Epic Games съди Google и Samsung за заговор

Компанията твърди, че функция спира потребителите да теглят приложения

30.09.2024 | 18:35 Редактор:
Samsung смята да оспори твърденията.
Samsung смята да оспори твърденията.

Създателят на известната игра Fortnite Epic Games съди Google и Samsung в заговор за защита на магазините им от конкуренцията, предаде Ройтерс.

Epic заяви, че ще заведе дело във федералния съд на САЩ в Калифорния, твърдейки, че функцията за мобилна защита на Samsung, наречена Auto Blocker, е имала за цел да възпре потребителите да изтеглят приложения от места, различни от Play Store на Google или Galaxy Store на Samsung.

Samsung и Google нарушават антимонополното законодателство на САЩ, като ограничават избора на потребителите и пречат на конкуренцията, която би направила приложенията по-евтини, твърди базираната в САЩ Epic, която е подкрепена от китайската Tencent.

"Google се преструва, че защитава потребителите, казвайки, че не ви е позволено да инсталирате приложения от неизвестни източници. Е, Google знае какво е Fortnite, тъй като я е разпространявала в миналото", коментира пред репортери главният изпълнителен директор на Epic Тим Суини. 

Отговор към обвиненията

Google не е отговорила на запитванията за коментар по въпроса. Samsung твърди, че планира "да оспори неоснователните твърдения на Epic Games".

Epic твърди, че Auto Blocker на Samsung е проектирана да намали въздействието на присъда в САЩ, която Epic спечели срещу Google през декември 2023 г. и която се очаква да принуди компанията да направи приложенията по-лесни за получаване от други източници.

Epic посочва, че също така ще повдигне своите опасения за конкуренцията пред регулаторите в Европейския съюз, които отдавна проучват бизнес практиките на Google.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: БГНЕС