fallback

Губи ли САЩ битката за дрони с Китай

Триш Риган и Брад Стоун от Bloomberg разговарят за развитието на дрони и регулаторните пречки за индустрията в САЩ и Китай

05.02.2015 | 13:17 Автор: Виктория Крумова

Триш Ригън, Bloomberg: Губим ли шанса си? Възможно ли е Китай да ни изпревари, защото се възползва от технологията с дрони по начин, по който ние не го правим за момента?

Брад Стоун, Bloomberg Businessweek: Не мисля, че разполагаме с достатъчно информация, за да си направим този извод. Възможно е Alibaba да се радва по-благоприятна регулаторна среда в Китай. Знам, че Amazon се оплакваха  от това и неотдавна казаха, че един от проблемите е нежеланието на Федералната авиационна администрация да разреши работата с дрони и че ще трябва да правят експериментите си другаде. Според мен основното от експериментите на Alibaba e три дни, три китайски града и доставки на чай. Прилича на предишния ни разговор за Uber и самоуправляващите се коли. Това е фантастична идея, която изглежда много по-реалистична отколкото беше само преди две години, когато Amazon за първи път я споменаха.

Триш Ригън, Bloomberg: В Щатите имаме някои регулаторни пречки, когато става дума за дрони. Хората не одобряват идеята някакви неща да летят в небето,  за които не са съвсем сигурни. Говореше се, че трябва да уредим регулациите, преди Amazon наистина да направи нещо подобно. Китай вече го прави. Колко време мислиш, че ще ни отнеме, Брад?

Още по темата

Брад Стоун, Bloomberg Businessweek: Това е експеримент, подобен на тези, които проведоха Amazon и други компании. Знам, че и в Китай има регулаторни ограничения. Има компании, които са затворени, защото са опитвали да правят доставки с дрони. Мисля, че всички трябва да работят, за да направят технологията възможна и безопасна, особено при излитане и приземяване и при лошо време. Можеш да си представиш, че може да се окаже проблемно. Освен това, трябва да са сигурни, че има пазар за дрони. Това, на което залагат, е, че има по-бърз начин за практични доставки, в рамките на един час, може би по-евтини. Хората обичат Amazon и да получават стоките на следващия ден. Дали ще плащат, за да може нещо да прелети и да кацне в задния им двор – не се знае. Има много неща за изясняване. Засега мисля, че компаниите обичат да се хвалят с футуристичните си идеи.

Триш Ригън, Bloomberg: В градска зона като Ню Йорк или Сан Франциско, където си ти…

Брад Стоун, Bloomberg Businessweek: Гуанджоу или Пекин…

Триш Ригън, Bloomberg: Всички тези малки дрони в небето. Дано не се блъскат един в друг. Вълнуващо е да говорим за това. Вълнуваща тема.

 

fallback
Още от Техно
fallback