Швейцарски часовници със смарт-технология

Bloomberg разговаря с президента LVMH - часовници за комбинацията от луксозни часовници и смарт-технологии

05.02.2015 | 11:49 Редактор: Виктория Крумова
Швейцарски часовници със смарт-технология

How the Swiss Plan to Tackle the Smart Watch

 

Жан-Клод Бивър, президент-часовници, LVMH: Може ли да приберете кучето, моля! И затворете вратата. Луксът няма нищо общо с цената. Ако мислите, че луксът е въпрос на цена – грешите.

Енгъс Бенет, Bloomberg: Жан-Клод Бивър е един от най-важните мъже в часовникарския бизнес.

Жан-Клод Бивър, президент-часовници, LVMH: Луксът се определя от хората, които носят часовника.

Енгъс Бенет, Bloomberg: Той е президент на марката часовници на LVMH и разговаря с нас в дома си, с изглед към Женевското езеро.

Жан-Клод Бивър, президент-часовници, LVMH: Китката прави продукта ви луксозен, не защото струва много пари и никой не иска да го купи. Времето се оправя.

Енгъс Бенет, Bloomberg: Жан-Клод създава и вдъхва нов живот на часовникарски компании от 30-годишен. Сега се бори с много силен швейцарски франк, който ще му изяде печалбите. Миналата годината ръстът падна до едноцифрени числа, но не личи да е особено стресиран.

Жан-Клод Бивър, президент-часовници, LVMH: Да, беше само с 3% по-добре, но с 3% над рекорда – това е още един рекорд.

Енгъс Бенет, Bloomberg: На 65 задачата му е да отведе часовниците на LVMH на непозната територия – и по-точно тази на смарт-часовниците. А конкуренцията е изключително сурова.

Жан-Клод Бивър, президент-часовници, LVMH: Apple е луксозен часовник. Наели са човек от Yves-Saint Laurent и от Burberry. Защо? Защото са луди? Не. Защото са луксозна марка. Наеха дори мой човек от Tag Heuer! Бах забравил.

Енгъс Бенет, Bloomberg: Жан-Клод признава, че не е възможно да има истински швейцарски смарт-часовници.

Жан-Клод Бивър, президент-часовници, LVMH: Защото не можем да произведем двигателя, чиповете, хардуера. Не можем да ги направим в Швейцария. Никой не може да ги произведе в Швейцария.

Още по темата

Енгъс Бенет, Bloomberg: Вместо това ТагХойер се събират с американски партньор, което означава, че швейцарската марка трябва да бъде забравена, заедно с луксозните елементи, с които са известни часовниците на LVMH.

Жан-Клод Бивър, президент-часовници, LVMH: Един смарт-часовник никога не може да бъде изключителен часовник и никога не може да бъде изработен от специални материали – платина, злато, диаманти. Какво ще правите със златото, когато остарее?

Енгъс Бенет, Bloomberg: Очаква се смарт-часовникът на Tag Heuer да бъде пуснат на пазара тази година, а бракът между швейцарските часовници и смарт-продуктите не Силициевата долина ще бъде обявен следващия месец.