fallback

Google и Volkswagen създават AI асистент в помощ на шофьорите

Съчетава езикови модели и данни за поддръжка на автомобили

27.09.2024 | 09:27 Автор: Деси Николова

Google предоставя на Volkswagen технология за създаване на изкуствен интелект в мобилно приложение, което ще подпомага шофьорите, като част от своята стратегия за разработка на корпоративни приложения, базирани на AI, предаде Ройтерс.

Новият AI асистент ще позволи на шофьорите на Volkswagen да получават информация чрез своя смартфон. Например, потребителите може да попитат: "Как да сменя гума?" или да насочат камерата на телефона си към таблото, за да получат необходимата информация за това какво показват определени индикатори.

Асистентът използва обширните езикови модели Gemini на Google, които са в състояние да генерират отговори въз основа на естествен език и обработват информация чрез облачни технологии. В същото време са добавени конкретни данни за настройка на AI асистента, включително инструкции за собствениците на автомобили Volkswagen и видеоклипове в YouTube за поддръжката на определения модел.

Главният изпълнителен директор на Google Cloud Томас Куриан обясни, че създаването на този продукт е предизвикателство, защото трябва да обработва текст, изображения и видео едновременно. Той също така подчерта, че системата не просто превежда текст, а задълбочено анализира и комбинира различни видове данни.

Четете повече в automedia.investor.bg

Снимка: Freepik

fallback
Още от Техно
fallback