В САЩ се намира първият 3D принтиран хотел в света

Цените за стая ще варират между $200 и $450 на нощувка

26.09.2024 | 23:15 Редактор:
Tехнологията позволява безпрецедентна креативност.
Tехнологията позволява безпрецедентна креативност.

3D принтерът, в който е направен хотелът е като всеки друг, но с размерите на кран, пише Ройтерс.

El Cosmico, съществуващ хотел и лагерен комплекс в покрайнините на град Марфа, се разширява. Той изгражда 43 нови хотелски стаи и 18 жилища на площ от 16 хектара, всичко това с 3D принтер.

Това е първият в света 3D принтиран хотел, казват собственикът на El Cosmico Лиз Ламбърт и партньорите зад проекта – базираната в Остин, щата Тексас, компания за 3D принтиране ICON и архитектите от Bjarke Ingels Group.

Ламбърт отбелязва, че технологията позволява безпрецедентна креативност.

"Много хотели са заключени между четири стени и в голяма част от времето се изграждат едни и същи стаи отново и отново. Никога не съм могла да строя с толкова малко ограничения и такава лекота, само извивките, сводовете и параболите. Това е смахнат начин за строителство", допълва тя.

"Мастилото" на този 3D принтер е специален материал на основата на цимента, наречен Lavacrete, и цели да постигне сила, достъпен размер и възможност за принтиране. 

Главният изпълнителен директор и основател на ICON Джейсън Балард казва, че работниците коригират и смесват съставките въз основа на климатичните условия.

Разширението на El Cosmico трябва да бъде завършено до 2026 г. Цените на хотелските стаи ще варират между 200 и 450 долара на нощувка.

Четете повече в investor.bg.

Снимка: Pexels